Google ще защитава е-пощата с кодиране OpenPGP

Разширение за Chrome ще кодира имейл съобщенията с помощта на програмата OpenPGP

Разширение за Chrome ще кодира имейл съобщенията с помощта на програмата OpenPGP

Google планира да пусне безплатно разширение за браузъра Chrome, което ще позволи кодиране на изходящите имейл съобщения с цел защита от прихващане и преглеждане без знанието на потребителите.

Новата инициатива е особено актуална на фона на последните скандали около следенето в интернет от страна на американските специални служби.

Разширението ще кодира и декодира, ще поставя цифрови подписи и ще верифицира подписаните съобщения в браузъра с помощта на програмата за кодиране OpenPGP.

Информацията, която потребителят изпраща с помощта на браузъра, се кодира и предава в затворен вид към получателя, който, използвайки същата система, я декодира автоматично – това гарантира сигурност на информацията в процеса на предаване.

Google вече предостави на общността на разработчиците алфа версия на изходния код на разширението за тестване и ще очаква обратна връзка за грешки, мнения и препоръки.

Веднага щом компанията прецени, че плъгинът е напълно готов, ще го пусне в онлайн каталога Chrome Web Store. Разширението ще се предлага на крайните потребители напълно безплатно.

Коментари по темата: „Google ще защитава е-пощата с кодиране OpenPGP”

добавете коментар...

  1. free

    enigmail на Thunderbird работи много добре.

  2. :)

    Когато една фирма вече се е компрометирала, трябва да си наивник, да им се довериш безрезервно, щото видиш ли, вече били станали добри…

    PGP съществува като отворен сорс, ако някой толкова му се налага да крие нещо, с един клик може да си компилира действително сигурна версия, без да разчита на хленчещи за потребителско доверие мошеници.

  3. Юзвер

    Това е точно и специално направено за по-лесно следене.

Коментар