„Пикселна” сграда не ползва ни ток, ни вода

Първата въглеродно неутрална сграда, построена за офис ползване в Мелбърн, Австралия и известна като „Пикселна сграда”, събра 105 точки от зелената рейтингова система на Green Star.

Замислена като образец за това какво е възможно от гледна точка на енергийната ефективност, възобновяемите енергийни източници, събирането на вода, намаляването на отпадъците и зелените покриви, сградата е напълно самодостатъчна във всички отношения, пише GreenTech.bg.

„Пикселната сграда” е офис на бъдещето, прототип на търговски сгради, които произвеждат необходимата им енергия и събират собствената си вода за бъдеща употреба, за да щадят природата. Четириетажната постройка е дом на строителната фирма Grocon, която искала „пикселната сграда” да стане пример за други нейни проекти.

Е, успели са – сградата постигна перфектен резултат от 100 точки по рейтинговата система Green Star и спечели допълнителни пет точки за иновации във въглеродния неутралитет. Съоръжението включва системи за вакуумна тоалетна и анаеробно разлагане и паркинг за коли.

Офис сградата има зелен покрив, засаден с местни растителни видове, който освен това събира дъждовна вода. Въз основа на исторически данни за валежите инженерите са го проектирали така, че сградата е в състояние да събира толкова вода, колкото са й нужни вътре в офисите. Това прави тази сграда „водно неутрална”.

Енергийно ефективният дизайн включва използване на „пикселизирана” фасада от сенници, прозорци с двоен стъклопакет, много дневна светлина и естествена вентилация. Така се намалява необходимостта от енергия.

Междувременно, слънчеви панели и вятърни турбини с вертикална ос, разположени на покрива, генерират достатъчно енергия, за да компенсират потреблението на електроенергия на сградата. Пъстроцветната фасада на „Пикселната сграда” й придава уникална идентичност и я отличава от съседните структури.

Коментар