Windows става все по-сигурна платформа

Windows очевидно е станала по-сигурна операционна система, след като намалява броят на кръпките, които Microsoft пуска

Windows очевидно е станала по-сигурна операционна система, след като намалява броят на кръпките, които Microsoft пуска

Сигурността на Windows се повишава в последните години, е заключението на експерти, направено на базата на анализ на ъпдейтите, които Microsoft пуска регулярно.

Така например, в първите месеци на миналата година Microsoft е пуснала не по-малко от 46 обновления на сигурността, докато за същия период на настоящата година броят на ъпдейтите е 36. Това се дължи на факта, че компанията е успяла да затвори най-големите пролуки в сигурността на Windows, Office, Internet Explorer и други програми.

Досега обикновено Редмънт пускаше по стотина ъпдейта на сигурността годишно, но през 2014-та се очаква броят им да бъде по-малък, отбелязва Волфганг Кандек, технологичен директор на компанията Qualys. Възможно е това се дължи и на изкупуването на уязвимости от брокери за вътрешна употреба – второто полугодие ще даде отговор на някои въпроси.

Във вчерашния регулярен месечен ъпдейт на сигурността Microsoft пусна 7 бюлетина, два от които критични и пет – важни. С тях компанията затваря общо 66 уязвимости, като само на Internet Explorer се падат 59. Т.нар. „Patch Tuesday” вече не включва кръпки за сигурността на Windows XP, след като на 8 април тази година Microsoft прекрати поддръжката й.

Коментари по темата: „Windows става все по-сигурна платформа”

добавете коментар...

  1. kiro

    А стига бе….значи нещата решително се подобряват!! ха ха х аха х ах ах

  2. Драгомир

    > Е, нормално е да намаляват, след като изключват цяла OS. Реално се запазват същите.
    +1

  3. хром

    Тва ,че Microsoft пускат по малко кръпки за уязвяимостите си означава ,че MS не дават 5 пари за сигурността ,а и това откъде накъде да води до извода ,че Windows ставала по-сигурна ОС бре маникюристи?

  4. bobo

    Пу пу, да не им е уроки.

  5. Правец

    Когааааааа? Как може да се нарече сигурна ОС която има най-много дупки в сигурноста и за да я опазиш трябва да ползваш една камара анти(спай,бот,вирус)-ни програми.

  6. ...

    Интересно – 66 открити уязвимости месечно, а някой съумява на този фон дори да отваря дума за “сигурност” 🙂

    Ако приемем това за “добро” ниво, то да очакваме, при запазване на темпото, 1500 уязвимости през следващите две години, които чакат да бъдат отстранени…

  7. :)

    Е, нормално е да намаляват, след като изключват цяла OS.

    Реално се запазват същите 😀

Коментар