Интернет партия иска държавата да ограничи цената за .bg

Правителството да въведе пределна цена за регистрация на адрес в областта .bg, предложи Добри Божилов, който напоследък се занимава със строителство на Българска Интернет Партия (БИП).
“Мярката е напълно непазарна, но в областта на bg-домейните пазар не съществува, а има монопол, който значително ощетява потребителите”, посочва Божилов в писмо до медиите. Поради тази причина, подобна намеса е обоснована, смята той. По същия начин наскоро Европейската комисия административно намали цените на роуминга, които бяха поддържани неестествено високи от GSM операторите, припомни Божилов.
Според него, цената на .bg трябва да се ограничи като „не по-висока от два пъти цената на .com”. Равнището на последната ще се определя като усредненото ниво на десет случайно избрани фирми, предлагащи регистрация в България. Изчислението ще се прави веднъж в годината – през декември, и определената пределна цена за .bg ще важи за следващата календарна година.
В момента средната цена на име в .bg е около 5 пъти по-висока от тази на .com. От години Интернет общността се бори с монопола, но досега никой не е постигнал успех. Според Добри Божилов, досегашният модел на борба не е бил правилен. „Реално не е възможно да се премахне монополът на Регистър.бг, защото той е обусловен от международни фактори”, твърди основателят на БИП.
Идеята „някак си” да се създаде конкуренция и тя да свали цените, е обречена, убеден е Божилов. Предлаганият от БИП модел е обратен – да се признае неизбежността на монопола и спрямо него да се действа като към такъв. Т.е. да се приложат разработените по цял свят методи за регулация на монополи. Един от тези методи е именно принудителното намаляване на цените.

по темата: „Интернет партия иска държавата да ограничи цената за .bg”

добавете коментар...

  1. Добри Божилов

    Основният собственик на Регистър.бг е собственикът на Цифрови Системи – първата българска Интернет фирма, създадена в самата зора на демокрацията. Мисля, че шефът там се казва Драгомир Славов и е известен с това, че никой години наред не може да разчупи монопола му. Взел е правата някога си, и ги държи бетонно.

    Принципно, може да се мисли и за по-ниска от 2х цена. Замисълът на тази цифра е да се пресекат всякакви спекулации, свързани с по-скъпата поддръжка на националните имена.

  2. Гошо

    Според мен проблемът не е в цената, а в ограничението .бг да се регистрира само от фирми или от хора притежаващи търговската марка на съответния домейн. По този начин .бг домейните са предназначени не за българската общност, както трябва да е, а само за българския бизнес…

  3. grigo

    Не съм съгласен цената на .бг адресите да са 2 пъти по-високи от .ком. Трябва да са точно колкото струват и .ком адресите! Този монопол не е случаен, интересно ми е кой е собственика на регистър.бг и дали има комунистическо минало?

Коментар