Въвеждат “eдно гише” и на граничните пунктове

Въвеждат “едно гише” и на граничните пунктове
Целта е облекчаване на потока и по-висока сигурност
22/07/2006
През следващата седмица ще заработи първият граничен пункт, в който ще бъде приложена на практика идеята за „едно гише”. Това ще облекчи потока през нашите граници и ще се постигне по-висока степен на сигурност, заяви в петък министърът на вътрешните работи Румен Петков.
Той присъства на старта на проект на МВР за укрепване на граничния контрол. Проектът предвижда въвеждане на най-добрите практики и стандарти на ЕС в сферата на граничния контрол, както и модернизиране на оборудването и разработване на автоматизирани информационни системи.
Проектът се финансира от Европейската комисия с бюджет от 800 хил. евро, плюс 80,000 съфинансиране от българска страна. Той ще продължи 17 месеца, а партньори в него са полицията на Испания и жандармерията на Франция.
Според Румен Петков, усилията на МВР, Министерството на финансите и други държавни институции, които имат отношение към граничния контрол, вече дават ефективни резултати.
В последния доклад на Европейската комисия беше отбелязан значителен напредък на България във връзка с контрола на границите, заяви на пресконференция по повод стартирането на проекта представителят на ЕК – Фернандо Понс. Областите на “сериозно притеснение” са сведени от 16 през октомври 2005-та до 6 през 2006 г., посочи Понс.

Коментар