Финансират с $9,6 млн. проекти за сигурен Интернет

Финансират с $9,6 млн.проекти за сигурен Интернет
Започна конкурсната сесия по програмата Safer Internet Plus за 2006 г.
21/07/2006
На 19 юли е обявена конкурсната сесия за 2006 година по програмата на Европейския съюз за борба с незаконното и вредно съдържание в глобалните мрежи Safer Internet Plus. Това обяви днес Соня Спасова, експерт в Държавната агенция по информационни технологии и съобщения по време на информационен ден за български фирми и организации.
Оферти се подават до 29 септември. Бюджетът на конкурсната сесия е 9,6 милиона долара, като програмата финансира половината от признатите разходи.
30 на сто от средствата тази година ще бъдат отделени за създаване на горещи линии. България вече има една телефонна линия за сигнали, но в рамките на друга фаза от програмата, така че наша организация може да кандидатства и през 2006 година в този раздел, посочват от ДАИТС.
С 12 на сто от бюджета на програмата ще се финансират проекти за филтриране и оценка на съдържанието от страна на доставчиците. В този раздел влиза и сътрудничество с правоприлагащите органи за създаване на бази данни за идентифициране на незаконно съдържание. Препоръчително е участие в консорциум с организации от страни-членки на ЕС. 
До 8 на сто от парите по програмата са за поддържане на дискусионен форум, на който се обсъждат добри практики и създаване на тематична мрежа за саморегулация на доставката на интернет услуги.
Най-много средства – 50 на сто, са предвидени за създаване на осведомителни центрове, какъвто още няма в България. Тази структура трябва да работи в партньорство с държавните институции, медиите, асоциациите на доставчиците, потребителите и училищата.
50 на сто от европейските деца до 17 години ползват интернет, като във възрастта до 6 години процентът е 9 , според Eurobarometer Survey от май 2006 година. 29 на сто от българчетата ползват глобалната мрежа. Европейското изследване показва, че 60 на сто от родителите не налагат правила за ползване на Интернет. В България 65 на сто от родителите пък искат да знаят повече за начините да защитят децата си от вредно съдържание в глобалната мрежа.

Коментар