Сензациите пак на мода в спама

Масови спам кампании с гръмки заглавия на съобщенията засече антивирусната компанията PandaLabs. В опит да привлекат вниманието на потребителите и да ги накарат да кликнат на линковете в електронните писма спамърите залагат на сензацията.
Заглавия от рода на “Памела Андерсън се развежда за трети път” и “Хари Потър купи Пентхаус” се борят за вниманието на аудиторията. Често обаче линковете към “сензационните” новини водят към опасни сайтове, откъдето потребителите могат да прихванат някой и друг троянец, обикновено Downloader.SQV
В самите тела на съобщенията подвеждащите заглавия се повтарят няколко пъти, с линк към видео клип, който всъщност е връзка към сайт за зареждане на зловредния код.
Downloader.SQV, от своя страна, зарежда още два троянеца – Spammer.AGF и KillFiles.BU. Първият използва заразения компютър като сървър за разпращане на спам, а вторият блокира някои функции на системата.
Експертите съветват потребителите да игнорират съобщенията от непознати източници и за допълнителна сигурност да обновяват редовно антивирусния си софтуер.

Коментар