Google планира нови космически инвестиции

По-късно тази година Virgin Galactic ще стартира първите си полети в рамките на проекта за космически туризъм (снимка: Virgin Galactic)

По-късно тази година Virgin Galactic ще стартира първите си полети в рамките на проекта за космически туризъм (снимка: Virgin Galactic)

Google очевидно има сериозни планове за усвояване на космическите технологии чрез поглъщания и партньорства с други компании. Наскоро интернет гигантът придоби Skybox Imaging, а сега възнамерява да инвестира във Virgin Galactic, съобщи SkyNews.

Интересът на Google към Virgin Galactic е продиктуван от нейните технологии за извеждане в орбита на транспортни средства и възможността за бизнес с космически туризъм. Твърди се, че двете компании водят преговори от няколко месеца и вече са уточнени повечето детайли.

Очаква се сделката да се реализира на два етапа. На първия етап Google ще вложи стотици милиони долари в съвместно предприятие с Virgin Galactic, която от своя страна ще предостави интелектуална собственост в областта на космическите пътешествия.

Предполага се, че джойнт венчърът ще се занимава с изграждане на мрежа от спътници за осигуряване на интернет в региони, където други технологии са неприложими.

Вторият етап от сделката предвижда преки инвестиции от Google във Virgin Galactic. По-конкретно, Google ще си купи дял от компанията за 30 милиона долара. Като се има предвид, че Virgin Galactic се оценява на 2 милиарда долара, то делът на Google в компанията ще възлезе на 1,5%.

По-късно тази година Virgin Galactic ще стартира първите си полети в рамките на проекта за космически туризъм. Всички билети за полета вече са изкупени на цена от 200 000 долара за брой.

Коментар