Акциите на Microsoft продължават да поскъпват

Анализаторите са оптимисти за Microsoft под управлението на Сатя Надела (снимка: Microsoft)

Анализаторите са оптимисти за Microsoft под управлението на Сатя Надела (снимка: Microsoft)

Microsoft направи доста важни инвестиции напоследък, които заедно с назначението на нов главен изпълнителен директор доведоха до поскъпване на акциите на компанията до 41 щатски долара за брой, след няколко месеца на ниво под $35. По данни на Forbes, този тласък е увеличил пазарната капитализация на софтуерния гигант до 342 милиарда долара.

Windows вече не е дойна крава на Microsoft, както си мислят мнозина. Office пакетът генерира най-големи приходи за компанията, оценявани на $24 милиарда през календарната 2013 година. Анализаторите очакват този продукт да донесе $30 млрд. на Microsoft към 2020 г.

Windows в момента е третото по големина подразделение на Microsoft, след Office и сървърния бизнес, с дял от 14% в стойността на компанията.

Същевременно, Microsoft продължава прехода си към доставчик на устройства и услуги. На тази мисия са се посветили както новият CEO Сатя Надела, така и основателят на компанията Бил Гейтс – сега в ролята на съветник. Според анализатори, Microsoft е добре позиционирана, за да увеличи печалбите си в дългосрочен план.

Microsoft инвестира много в хардуер. Потенциалът на този пазар все още не е усвоен от компанията. Остава да се види колко бързо Microsoft ще го превърне във важен източник на приходи.

Коментар