Стартира потребителската група на OpenStack у нас

„Телерик” АД в партньорство с IBM и Cisco откри първата OpenStack потребителска група в България. Събитието, посветено на платформата за решения в „облака” с отворен код, събра десетки експерти в сферата на клауд технологиите.

С първата българска OpenStack инициатива страната ни се присъединява към глобална общност от над 16 700 разработчици в близо 140 държави (снимка: Телерик)

С първата българска OpenStack инициатива страната ни се присъединява към глобална общност от над 16 700 разработчици в близо 140 държави (снимка: Телерик)

„С днешния старт на първата българска OpenStack инициатива страната ни се присъединява към глобална общност от над 16 700 разработчици в близо 140 държави. Локалната обмяна на опит ще бъде полезна както за разработчици в България, така и за развитието на глобалната платформа с отворен код за публични и частни „облаци”, коментира Симеон Стойчев, главен директор „Информационни технологии” в „Телерик” АД.

По-рано тази година Телерик пусна с отворен код най-голямата библиотека  от инструменти за потребителски интерфейс (UI) и функционалности за JavaScript, като така затвърди приноса си в сферата на решенията с отворен код.

В първата среща на потребителската група участва Кевин Джаксън, главен архитект в Rackspace – американската компания за ИТ хостинг, която съвместно с НАСА през 2010 г. създава OpenStack. IBM и Cisco също са сред водещите технологични компании, които допринасят за развитие на операционната система за публични и частни решения в „облака” в световен мащаб.

Организаторите предвиждат OpenStack потребителската група в България да се среща два пъти годишно, когато водещи международни специалисти по „облачни” технологии с отворен код ще обменят опит с български експерти. Втората среща ще се състои през ноември 2014 г.

Коментар