Законодателите в САЩ нанесоха удар по NSA

Необходимостта от съдебна заповед силно ограничава размера на шпионажа, който NSA може да осъществява в рамките на САЩ

Необходимостта от съдебна заповед силно ограничава размера на шпионажа, който NSA може да осъществява в рамките на САЩ

Камарата на представителите на САЩ нанесе тежък удар върху тактиката за шпионаж от страна на NSA, обезоръжавайки два от нейните ключови инструменти. С голямо мнозинство бе гласувана законова промяна, която ще отреже финансирането на програми за вграждане на уязвимости в сигурността в технологични продукти, създадени в рамките на САЩ.

Подобни уязвимости са известни като „задни врати” и често се използват от Агенцията за национална сигурност (NSA) за контрол над нечий компютър, независимо къде се намира по света. Този подход на службите бе разкрит по-рано от документи, изнесени от бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън.

Задни вратички са вграждани в компютри, твърди дискове, рутери и други устройства от компании като Cisco, Seagate, Maxtor, Samsung, Huawei, Western Digital и Dell, които се ползват от потребители по целия свят. Същественото тук е, че обектът на наблюдение не се знае предварително от агенцията. NSA разполага единствено с информация за страната и града, за които е предназначена техниката, но не и за това кой ще я купи.

Добрата новина е, че това вече няма да се допуска въз основа на нова законова поправка. Освен това се забранява на агенцията да следи без съдебна заповед интернет комуникациите на американците, което досега законът позволяваше. Необходимостта от заповед силно ограничава размера на шпионажа, който NSA може да осъществява в рамките на САЩ.

С въведената поправка, за да може агенцията да надникне в нечии комуникации, тя трябва да получи съдебна заповед, издаването на която изисква солидни доказателства. Активисти, призоваващи за повече свобода на личното пространство и по-малко следене, аплодираха решението, взето от Камарата на представителите. Гласуването на промените е важна първа стъпка в обуздаване на NSA и нейните агресивни практики за наблюдение.

Решението, взето от законодателите на САЩ, е важно и по друга причина – това е първото реално действие за реформиране на NSA в продължение на една година, откакто започна скандалът и Белият дом усети враждебната реакция, причинена от съобщенията в медиите.

Коментари по темата: „Законодателите в САЩ нанесоха удар по NSA”

добавете коментар...

  1. я

    тези американци са големи шегаджии

  2. Драгомир

    Това е прах в очите. Да кажат на чуждестранните компании: Върнете се да сте клиенти на софтуерните ни компании с облаците им. Ние обещаваме, че повече няма да правим така. Ах какви непослушни тайни службички си имахме.

  3. Алекс

    Дано не е “smoke screen”!

  4. Просто ще им е малко по-трудно

    да си правят същите гадории, както преди. Например ако ги хавант, ще трябва да (се правят, че) ги съдят и наказават, което намалява привлекателността хората да работят за тях и увеличава риска. От друга страна нещата все повече се автоматизират и роботизират. Абе по-скоро преливане от пусто в празно.

    Но поне принудиха законодателите да признаят, че това, което досега са позволявали на “обуздаваните” е в ущърб на хората. Но политиците, и ония които им дърпат конците, са опитни в това да говорят добре звучащи неща и след това да правят “онова, което е необходимо”. Така че, говорим си за кервана и кучетата…

  5. Anonymous

    …Тези законови разпоредби сигурно ограничават така наречения официален (или легален) шпионаж, … ах горкият шпионаж. Но в много по-силна степен е развит така наречения неофициален или нелегален шпионаж (индустриален такъв, също така този вид “дейност” съществува и не от вчера между конкурентни юридически или физически лица, групи, групировки и т.н.).
    Например днес всеки може да си купи от … интернет най-различни шпионски джаджи, продукти, т.е. вече разработени и утвърдени технологии за такъв вид дейност и т.н.
    Естествено, тези които прибягват до тях и ги прилагат на практика не търчат до прокурорите да искат разрешение за тях. Остава само да си зададем класическия и тъп въпрос “Тогава за какво говорим?”.

Коментар