Задава се ценова война на SSD пазара

SSD устройствта се явяват алтернатива на традиционните твърди дискове (HDD), конкурирайки ги най-вече по скоростни показатели

SSD устройствата се явяват алтернатива на традиционните твърди дискове (HDD), конкурирайки ги най-вече по скоростни показатели

Ценовите войни не са желани от ИТ компаниите, но винаги са добра новина за потребителите, които се възползват от конкуренцията и получават продукти на по-ниски цени.  Явлението, които е характерно за много от масовите продукти, се очаква да застигне и пазара на твърдотелни дискове (SSD) – устройства за съхранение, които се явяват алтернатива на традиционните твърди дискове (HDD), конкурирайки ги най-вече по скоростни показатели.

Вече са налице признаци, че скоро ще започне ценова война на SSD пазара. Micron, един от основните доставчици на NAND флаш чипове памет, намалява доставките към производители на SSD устройства. Това предполага, че компанията ще лансира по-агресивно собствения си бранд SSD, линията Crucial, в опит да удвои продажбите.

Същевременно, Kingston увеличи месечните продажби на SSD и вече конкурира  Samsung и SanDisk, отбелязват анализаторите на пазара.

Голяма роля в бъдеще ще играе форматът M.2, който предлага предимствата на 2,5-инчовите SATA дискове, но в много по-малък размер. Някои M.2 устройства достигат скорост на предаване на данни 1,8 GB/s, използвайки интерфейс PCI Express вместо SATA.

Не е далеч времето, когато продажбите на M.2 SSD ще превишат тези на 2,5-инчовите SATA дискове. Това предполага спад в цените на SSD още в близките месеци, смятат наблюдателите на пазара за сторидж.

Коментари по темата: „Задава се ценова война на SSD пазара”

добавете коментар...

  1. :o)

    а бе навремето и блу-рей щеше да замени DVD-RW, ама къде са те сега? 🙂

Коментар