Android таблетите изпреварват iPad

През първото тримесечие продажбите на таблети са нараснали с 4,6% спрямо същия период на предходната година

През първото тримесечие продажбите на таблети са нараснали с 4,6%

До края на настоящата година таблетите с операционна система Android ще изпреварят iPad на Apple по брой продадени устройста, прогнозира анализаторската компания ABI Reasearch.

През първото тримесечие продажбите на таблети са нараснали с 4,6% спрямо същия период на предходната година. В сравнение с последното тримесечие на 2013 г. обаче са наблюдава спад с 30%.

Според скорошен доклад на Apple, търсенето на iPad от всички поколения намалява, което е характерно и за други производители, но в по-малка степен. Спадът в търсенето на iPad се обяснява от анализаторите с появата на по-мощни таблети на база Android, които освен това имат по-достъпни цени.

Apple все още удържа лидерска позиция, но Samsung вече я застига. Двете компании заедно държат 70% от пазара на таблети.

Таблетите притискат продажбите на ноутбуци, но и те са под натиск от страна на устройства, наричани фаблети или таблетфони – те заемат нишата между таблетите и смартфоните. На практика, това са уголемени смартфони, които могат да се ползват и за типичните приложения за таблети.

Коментар