Е-кола сбъдва мечтата на еколози-приключенци

Е-колата за приключенци със соларен покрив ходи навсякъде и е пълна с модерна техника

Е-колата за приключенци със соларен покрив ходи навсякъде и е пълна с модерна техника

Хибридните превозни средства стигнаха доста далеч по отношение на енергийна ефективност и дизайн през последното десетилетие, но е-колата Nimbus надминава всичко познато досега. Създаден от бразилския художник и дизайнер Едуардо Галвани, този изцяло електрически минибус е способен да се движи по всякакви терени и – за еколози по душа, които искат да пътуват със стил.

Nimbus работи с 130kW (180 к.с.) електрически двигател и литиево-йонна батерия, свързана с микро-генератора на автомобила. Освен това на покрива има масив от слънчеви фотоволтаични клетки, който генерира още повече енергия за нуждите на автомобила. Механизъм за регенеративна спирачна система позволява на колата да пести кинетична енергия, пише GreenTech.bg.

Nimbus предлага разнообразие от технологии, вкл. бордови Wi-Fi център, USB портове и електрически контакти

Nimbus предлага разнообразие от технологии, вкл. бордови Wi-Fi център, USB портове и електрически контакти

Тялото на колата е изградено от здрави и леки материали като въглеродни влакна, титан и алуминий, всички подбрани заради ниската си консумация на енергия. В допълнение към екологичните си предимства този автомобил предлага на водачите-приключенци пълна панорамна гледка чрез стъклата, които гледат на всички страни, и двойно задвижване „по зявка”.

Благодарение на леката си конструкция и „набит” ръст, Nimbus е идеален за приключения и проучвания. 5-местният му вариант предлага и разнообразие от технологии за днешните технически грамотни пътници като бордови Wi-Fi център, няколко USB порта и няколко електрически контакта.

В централната конзола е вграден 7-инчов таблет, който приема данни от бордовите измервателни уреди: инклинометър, алтиметър и метеорологична станция. Таблетът контролира и аудио системата на колата, осветлението, температурата и навигационната информация.

Коментар