Всеки десети нов телевизор ще бъде 4К още тази година

Телевизорите с ултрависока резолюция ще заемат 25% от пазара през 2015 г. (снимка: Samsung)

Телевизорите с ултрависока резолюция ще заемат 25% от пазара през 2015 г. (снимка: Samsung)

Към края на годината всеки десети нов телевизор ще поддържа ултрависока резолюция 3840×2160, прогнозира тайванският производител на панели Innolux. Проникването на този тип телевизори ще достигне 6-9%.

В момента Innolux изпитва трудности да се справи с големия обем поръчки за доставка на UHT TV панели с размер 40 инча и по-голям, твърди президентът на компанията Уанг Джих Чау, цитиран от digitimes.com.

Innolux държи 36% от пазара на панели за Ultra HD телевизори. Около 20% от всички панели, пуснати от компанията тази година, ще бъдат с ултрависока резолюция, а като цяло в света доставките на 4К телевизори ще достигнат 20 млн. броя.

Morgan Stanley прогнозира, че UHD TV ще заемат 25% от пазара през 2015 г., а през следващата година делът им ще достигне 40%. Очакваната средна цена на UHD телевизорите ще падне от $999 до $668.

Samsung и LG демонстрират висок ръст в продажбите на 4K телевизори в много страни по света, с изключение на Китай и Япония. Големи надежди на UHD TV възлага и японският гигант Sony.

Коментар