Нелицензираният софтуер у нас струва над $100 млн.

Сред рисковете, свързвани с използване на нелицензиран софтуер, 64% от ползвателите по света нареждат неоторизирания достъп на хакери, а 59% - загубата на данни

Сред рисковете, свързвани с използване на нелицензиран софтуер, 64% от ползвателите по света нареждат неоторизирания достъп на хакери, а 59% – загубата на данни

Заплахата за сигурността се посочва като основна причина от потребителите да не използват нелегален софтуер, сочи глобално проучване на BSA. Потребителите се опасяват от вмешателства, предизвикани от хакери, и от загуба на данни.

Въпреки тези факти, 63% от софтуера, инсталиран върху персонални компютри в България през 2013 г., е бил неправилно лицензиран, посочиха от софтуерния алианс, който обединява водещите разработчици в света в борбата им срещу пиратството. Пазарната стойност на този софтуер превишава 100 млн. долара.

Проучването, извършено от IDC по поръчка на BSA, подчертава необходимостта от въвеждане на управленски практики за ефективно управление на софтуерните активи, особено в сферата на бизнеса. „Освен, че е ефективен инструмент за избягване на правните рискове, произтичащи от използване на нелицензиран софтуер, въвеждането на политики за управление на софтуерните активи е насочено и към деликатните въпроси, свързани с дигиталната сигурност”, коментира Велизар Соколов, юридически представител на BSA за България.

Топ 20 на страните с най-голям търговска стойност на нелицензирания софтуер (източник: BSA)

Топ 20 на страните с най-голям търговска стойност на нелицензирания софтуер (източник: BSA)

Системите за управление на софтуерните активи дават сигурност, че се използват лицензирани компютърни програми, а само така бизнесът може да е защитен от загуба на данни и лична информация, както и от дълги и усложнени правни процедури, допълни Соколов.

Тази година проучването обхваща потребители на 34 пазара, в това число близо 22 000 крайни и бизнес потребители на персонални компютри и над 2000 ИТ мениджъри. Установено е, че нивото на неправилно лицензиран софтуер, инсталиран върху преносими компютри в България през 2013 г., е 63% или с 1% по-малко в сравнение с 2011 г. Търговската стойност на този нелицензиран софтуер възлиза на 101 млн. щатски долара.

Основната причина, която потребителите на компютри по света сочат за това, че не използват нелицензиран софтуер, е избягването на заплахи за сигурността, причинени от зловреден софтуер. Сред рисковете, свързвани с използване на нелицензиран софтуер, 64% от ползвателите по света нареждат неоторизирания достъп на хакери, а 59% – загубата на данни.

ИТ мениджърите се опасяват, че нелицензираният софтуер може да причини вреди, но само по-малко от половината от тях вярват, че софтуерът, използван в техните компании, е правилно лицензиран. Едва 35% от компаниите в световен мащаб имат вътрешни писмени политики, които да изискват използването на правилно лицензиран софтуер, установява проучването.

„Съществуват основни стъпки, които всяка компания може да предприеме, за да се подсигури, че е напълно изрядна, като например, изграждане на вътрешни правила за използване на лицензиран софтуер и поддържане на надлежни отчети за това”, заяви Виктория Еспинел, президент и главен изпълнителен директор на BSA.

Според него, компаниите трябва да обмислят въвеждането на по-засилени програми за управление на софтуерните активи, които следват международно приети стандарти. „Именно тези програми добавят значителна стойност, осигурявайки адекватен контрол, посредством който да е напълно ясно какво има инсталирано в системата на организацията”, допълни Еспинел.

В Европейския съюз нивото на използвания нелицензиран софтуер е спаднало с два пункта, достигайки 31% през 2013 г., а стойността му възлиза на 13.5 милиарда щ.д. Централна и Източна Европа се нарежда на второ място по инсталиран нелицензиран софтуер в света с дял от 61%, следвана от Латинска Америка с 59% и Близкият Изток и Африка със същия процент.

Коментари по темата: „Нелицензираният софтуер у нас струва над $100 млн.”

добавете коментар...

  1. Questo

    Microsoft дължат огромния си успех на платения софтуер – затова с такава ярост продължават да плюят пиратството. В дългосрочен план рано или късно ще изгубят огромното си влияние на пазара – дали заради Линукс или друга безплатна алтернатива. В момента отчаяно се опитват да се наместят на пазара за мобилни телефони, промотирайки собствената си ОС. Засега – без особен успех. Което, разбира се, може да се промени в бъдеще.

  2. gworgi petrov

    ползвайте убунту и проб
    лемът е решен

Коментар