Русия планира собствен интернет

Проектът ТрансNET предвижда изграждане на мрежа от 130 космически апарата, която ще осигури предаване на данни със скорост до 210 Mbpsвъв всяка точка на Земята

Проектът ТрансNET предвижда изграждане на мрежа от 130 космически апарата, която ще осигури предаване на данни със скорост до 210 Mbpsвъв всяка точка на Земята

Русия обяви план за изграждане на собствена интернет инфраструктура, която се базира на компоненти местно производство и спътникови системи и технологии.

Проектът, известен доскоро с кодовото име „Чебурашка”, бе огласен на пресконференция в Москва, но вече под името „ТрансNET”. Инициативата ще се финансира от правителството и частни инвеститори.

Предвижда се изграждане на мрежа от 130 космически апарата, всеки с тегло 9,5 кг, която ще осигури предаване на данни със скорост до 210 мегабита в секунда във всяка точка на Земята.

Крайните потребители ще ползват мобилни устройства за връзка със спътниците, които по размер и цена ще приличат на смартфони. Оборудването ще се извежда в космоса от руски ракетоносители, под контрола изцяло на руски специалисти.

Първите четири спътника ще бъдат изведени в орбита след година и половина, а останалите в рамките на следващите пет години. Инвестицията в първия етап на проекта ще възлезе на 1 милиард рубли.

В бъдеще мрежата ще се настройва според променящите се изисквания чрез дистанционно обновяване на софтуера в спътниците. Твърди се, че „ТрансNET” може да ускори руските мрежи за интернет 1000 пъти.

Очевидно замисълът за подобен проект е породен от разкритията, че службите на САЩ контролират целия интернет трафик. Страни като Русия искат да защитят комуникационните си системи от подслушване и са готови да инвестират огромни суми за постигане на тази цел.

Според ръководството на ТрансNET, скоро руснаците ще получат канал за връзка, по който ще могат от целия свят, независимо от други мрежи, да получават необходимата информация. Същевременно, бяха отхвърлени опасенията, че правителството се опитва да ограничи общуването в интернет. „Това е невъзможно, тъй като хората ще намерят нови канали за връзка, за да общуват помежду си”, коментират от ТрансNET.

Коментари по темата: „Русия планира собствен интернет”

добавете коментар...

  1. fofu

    А тоя дето се е писал … нещо е сънувал, са го събидили по време на съня и не си го спомня добре. Хайде аз ще отида да бера памука на плантацията наречена ЕС за 2-3 хил евро, ти стой в “свободната” ДС-ченгеджийска държава и работи за 300-400 лв. Можеш и да поискаш и увеличение. Родните “бизнесмени” направо умират от кеф като паркират джипа за 200 хиляди и влязат в офиса, ти да им поискаш увеличение 20 лв на месец. Да те увикат като животно и да те заплашат с уволнение.

  2. fоfu

    Русия колко работи планира, ако и 5% станат реалност ехе, направо ще са утепали рибата. Тоя интернет ако въобще някога стане, ще е копие на оригиналния, но ще е със същото качество като копието на Фиат от 66 г., чийто права закупиха и нарекоха Лада. Те само това могат, да изчакват хитро докато другите харчат пари за развой после и некадърно да копират. И както каза Муньо, после да лепят стикерите.

    Драгомир и като се купуват от Раша домейните какво ще са безблатни ли. Що ли не ми се ще че ще са такива. Като се има впредвид сегашната разлика в цената за com домеин – средно 10 долара за година и bg за 57 лв (пробл 40 долара) все ми се струва, че, КГБ братчедите на нашите ДС “бизнсемени”, едва ли ще се напънат в алтруизъм.

    За html да сменят ама надали, то требе и акъл и да се вслушваш в потребителските изисквани и много други неща от които те си нямат и понятие.

  3. Борис

    html е ужасна боза? – Глупости!
    Службите на САЩ контролирали целия интернет трафик??? – хахаха, това са безумни твърдения. Интернет е децентрализирана система, при която точките са автономни. По презумпция трафика свободно минава през мрежи, които не са под собствен контрол. Затова пък има алгоритми и спецификации, които правят подслушването на дадена връзка и извличането на смислена информация невъзможно – като vpn tunneling примерно и др.

    В статията не е казано ясно, но предполагам, че мрежата им ще използва съществуващите протоколи (да разработят нови от нулата ще им отнеме поне 20 години). Съществуващите протоколи и идеята на Интернет така или иначе гарантират автономност, но това, което руската ТрансНет няма да някаква радикална разработка.

  4. D

    Браво на братушките. Само 30-40 години са назад, а мислех, че са повече 🙂

  5. Муньо

    Руснаците действат като китайците след като вече са измислени и създадени технологиите хайде сега да ги копираме и да лепим стикери “Сделано в России” / “Made in Russia”.

  6. Драгомир

    Това което прави Русия изобщо не е свързано с подслушванията. Това си е просто много печеливш бизнес модел. Хората ще започнат да използват и Internet и ТрансNET, като домейните за ТрансNET или ще са безплатни или ще се закупуват от Русия, а не от САЩ, както е за интернет.
    Ако се отърват и от ужасната боза html и я заменят с по-добър техен стандарт – ще е много добре. Но едва ли ще го направят…

  7. ...

    А при нас тайни няма. Барозу дори тайно се договаря с янките за споразумението “Тisa” – иска да продаде и банковите сметки и транзакциите на фирмите и гражданите. Ако ЕС не е в състояние да осигури опазването на корпоративната информация и дори съзнателно я предоставя на финансовите акули от Уолстрийт, то той се превръща в нищо повече от един робовладелски инструмент на Белите господари… А ние остава да берем памука на плантацията им, наречена ЕС…

Коментар