Увековечават Барак Обама на статуя от 3D принтер

Бюстът на Барак Обама ще бъде изложен в Смитсоновската национална галерия за портрети

Бюстът на Барак Обама ще бъде изложен в Смитсоновската национална галерия за портрети

Барак Обама стана първият американски президент, чието лице е сканирано в 3D и изпълнено във вид на статуя с помощта на триизмерен печат. На специално събитие в Белия дом бе представен уникалният 3D-отпечатан бюст на президента, съобщи Foxnews.com.

Образът на Барак Обама е сканиран в началото на годината от студенти ентусиасти по компютърна графика от Смитсоновския институт. За целта е използван лицев скенер, нает от Университета на Южна Каролина, както и няколко уреда за 3D-сканиране и съвременни огледални фотоапарати.

С помощта на софтуер от Autodesk е създаден триизмерен цифров модел на бъдещата статуя на президента на САЩ във висока резолюция. Впоследствие бюстът е отпечатан на принтер от 3D Systems, който работи с пластмасови материали на принципа на селективното лазерно спичане.

Процесът на сканиране е отнел няколко минути, но отпечатването на бюста е продължило около 40 часа. Очаква се подобна практика на увековечаване на американските президенти да стане традиция. Всички експонати ще бъдат достъпни за разглеждане в Смитсоновската национална галерия за портрети.

Коментар