Роумингът на данни поевтинява с над 50%

Откакто ЕС въведе пределни цени за роуминг на данни, ползването на услугата нарасна неимоверно

Откакто ЕС въведе пределни цени за роуминг на данни, ползването на услугата нарасна неимоверно

Огромно намаление на пределните цени за мобилния роуминг на данни обяви Европейската комисия от 1 юли. С над 50% падат пределните цени за изтегляне на данни от интернет, или от 45 на 20 евроцента/мегабайт (MB) в рамките на ЕС.

Така още повече ще поевтинее използването на електронни пътни карти и електронна поща, гледането на видеоклипове и участието в социални мрежи, докато пътуваме в ЕС. По-конкретно това означава, че футболните фенове, пътуващи в ЕС по време на сегашното световно първенство по футбол, ще плащат 25 пъти по-ниски такси за роуминг на данни, отколкото през предишното (2011 г.).

Откакто ЕС въведе пределни цени за роуминг на данни, ползването на услугата нарасна неимоверно. Телефонните разговори и текстовите съобщения също ще поевтинеят, съобщи Комисията.

Нещо повече, от 1 юли доставчиците на мобилна връзка в Европа ще могат да предлагат специална оферта за роуминг преди пътуването и да позволят избор на местен доставчик на мобилни услуги (роуминг на данни, е-поща, онлайн новини, качване на снимки в интернет и онлайн видео) в държавата, която ще посети потребителят.

Същевременно, Европейската комисия разработва нови правила, за да отпаднат въобще таксите за роуминг. Предложеният регламент за изграждане на мрежа с континентални размери ще сложи край на тези такси и ще гарантира отворен и неутрален интернет, както и по-добра закрила на потребителите на мобилна и широколентова връзка.

Разходи за роуминг при почивка в друга държава от ЕС в продължение на седмица (цени в евро)

Разходи за роуминг при почивка в друга държава от ЕС в продължение на седмица (цени в евро)

„Защо въобще трябва да има такси за роуминг в рамките на единния пазар? Надявам се до края на тази година да се постигне съгласие таксите за роуминг напълно да отпаднат – Европейският парламент вече одобри това, така че сега окончателното решение зависи от държавите членки”, коментира Нели Крус, заместник-председател на Европейската комисия.

Таксите за роуминг започнаха да спадат, след като от 2007 г. ЕС предприе действия за тази цел. В резултат, таксите през 2014 г. вече са са с 80-90% по-ниски в сравнение с тези от 2007 г., подчертаха от Европейската комисия.

Коментари по темата: „Роумингът на данни поевтинява с над 50%”

добавете коментар...

  1. :o)

    Имаше една песен “Последен валс, сбогом любима” 🙂
    Последно изтискване на джобовете ни с роуминг.
    Браво на ЕС и Нели Круз!
    Който живее в единна европа няма да плаща на операторите за роуминг, сякаш живее в “друга държава”

  2. Муньо

    НЕ ме интересуват телфонджиите! Нека да оправят Интернета. Трябва да има Интернет доставчици които да НЕ са купени от монополните телефонни диктатори и тиранозаври.

    Телефонското намаление нищо не струва. Бъдещето е на Интернет, а не на телефоните.

    Затварят си очите за Интернет нарочно, за да го забавят и да помагат най-вече на мобилниците не ги е грижа за интересите на хората.

Коментар