Blu-ray победи HD DVD, но може да загуби от филмите в интернет

Blu-ray, макар и да победи HD DVD като формат за оптичен диск с висока резолюция, който да замени DVD-тата, сега среща ново предизвикателство в лицето на свалянето на съдържание от интернет.
Двата дискови формата с висока резолюция водиха сурова битка през последните няколко години, която приключи с победа на Blu-ray, след като през миналата седмица Toshiba се призна за победена, заявявайки, че до края на месец март ще спре да произвежда плеъри за своя формат. Решението на компанията бе продиктувано от действията на големите холивудски студия и ритейлъри , включително Wal-Mart, които казаха, че ще подкрепят само формата Blu-ray.
Победата на синия диск обаче може да се окаже краткотрайна, ако потребителите изберат да си свалят съдържание с висока резолюция от мрежата, а не да си купуват дискове, смятат анализатори.
След тази война на форматите, траяла няколко години, големият въпрос, който стои пред Sony и лагера на Blu-ray, е дали физическият формат за висока резолюция все още има значение за потребителите в днешната ера на доставени по Интернет филми и видео по поръчка, посочват от iSuppli. Услугите за онлайн сваляне на филми на iTunes, Amazon и други успяха да си проправят път през последните години, като постоянно увеличават своето разнообразие от видео съдържание.
Интернет дава на потребителите възможност да си направят своя библиотека от HD филми, свалени от интернет, вместо да си купуват Blu-ray плеър и да си правят нова библиотека от филми на физически носители. Много е възможно медийната дистрибуция на физически носители да остане част от миналото, казват от iSuppli.
“Синият” формат може да пострада допълнително, ако и цените не се понижат бързо и повече производители не започнат да произвеждат плеъри, смятат от Gartner. Според анализаторите, хардуерните производители вероятно ще изчакат с производството на ново оборудване за Blu-ray дискове до първото тримесечие на 2009 година.
Освен това потребителите също могат да отложат купуването на плеъри Blu-ray, тъй като много от тях смятат DVD плеърите, способни да превръщат съществуващите DVD-та в HD формат, за много добра алтернатива на големите инвестиции в дискове с висока резолюция. Все повече потребители и спецове от индустрията виждат в Интернет услугите, като видео по поръчка и сваляне на съдържание, по-разумния избор.

Коментар