Блог на Google атакува Microsoft

Делегатите на Международната организация по стандарти (ISO) трябва да гласуват срещу сертифицирането на формата Office Open XML на Microsoft, смята шефът на програмите с отворен код в Google, цитиран от CNET. Той обосновава своето изказване с думите, че усилията на Microsoft излагат на риск потребителите, които искат да имат свободен достъп до документи.
Делегати от различни международни органи за стандартизация се срещат в Женева тази седмица с цел да намерят решение на техническите проблеми, свързани с провала на Office Open XML да получи сертификат за международен стандарт през миналия септември. Резултатите от петдневното гласуване ще са критични за двегодишните опити на Microsoft да получи ISO сертификат.
Мениджърът на програмите с отворен код в Google – Заеда Борат написа в блога на компанията, че делегатите трябва да гласуват срещу Open XML, тъй като този формат е излишен, проектиран изцяло около нуждите на Microsoft Office. Според Борат, форматът на Microsoft трябва да бъде отнесен към съществуващия стандарт OpenDocument Format, или ODF, който се подкрепя от конкурентите на софтуерния гигант, включително Google.
В документ, изразяващ цялостната позиция на Google по въпроса, най-голямата търсачка казва, че основният проблем се състои в припокриването на формата на Microsoft с ODF. Компанията добавя и че OOXML е създаден специално за нуждите на Microsoft Office, като освен това е и с не достатъчно добро качество.

Коментар