ЕС ще инвестира милиарди в ключови технологии

Европейският съюз се готви да вложи милиарди евро в няколко ключови технологични проекта с цел да помогне за развитието на нанотехнологиите и на индустриите за чипове през следващото десетилетие. 2.5 милиарда евро ще бъдат “налети” във вградени (embedded) микрокомпютри.
Общата технологична инициатива ARTEMIS е била одобрена от Европейския парламент и от Съвета на министрите в края на миналата година. Европейският комисар по информационно общество и медии Вивиан Рединг описа публично-частното инвестиране в изследвания и разработки (R&D) на вградени системи за кредитни карти, мобилни телефони и автомобили като проект, за който си струва да се работи.
Рединг твърди, че десетгодишната инициатива ще даде тласък на европейските разработки в областта на микрокомпютрите, извеждайки ги на челните места. Според данни на ЕС, през миналата година в целия свят са били продадени над 4 милиарда вградени процесори с обща стойност около 60 милиарда евро. От Съюза предвиждат годишен растеж на този пазар от 14%.
Финансирането ще обхване както технологичните университети, така и самата индустрия. То ще бъде разпределяно от отворения консорциум ARTEMIS, чиято цел ще бъде да създаде един по-добър, воден от индустрията, европейски начин за R&D. В момента в борда на ARTEMIS места имат частни компании, най-големите от които са Airbus, Ericsson AB, Nokia и ST Microelectronics. Тяхната власт ще се балансира от държавните акционери.
Инвестициите на ЕС в наноелектроника ще бъдат още по-големи. Годишният растеж в полупроводниковата индустрия се очаква да бъде между 8% и 10% през идните години. ЕС смята да налее 3 милиарда евро в R&D на миниатюрни електронни устройства през следващите десет години чрез публично-частна инициатива, наречена ENIAC.
Според Рединг, възможностите на наноелектрониката са ограничени само от въображението на хората. Тя може да подобри значително всички устройства във всички техни аспекти, а това ще се отрази и на всички европейски граждани. Рединг добави, че големите инвестиции в тази насока са конкретен начин за осигуряване на силния икономически растеж на този индустриален сектор на Стария континент.
Индустрията в Европа почти сигурно ще се зарадва на решението на ЕС да вложи солидни суми във важните сектори на технологичния пазар. Как обаче ще реагират неевропейските компании и правителства на тези инвестиционни планове е друг въпрос.
Освен това ЕС обяви и планове за създаване на пиър-ту-пиър система, която обаче е вероятно да бъде посрещната с колективно повдигане на рамене от страна на цялата индустрия. Съюзът ще похарчи 19 милиона евро през следващите четири години за P2P Next – мрежа, която се конструирана по технология на Tribler и в момента се разработва в Технологичния университет Delft. ЕС се надява, че чрез партньорството си с подобните на Beeb организации и European Broadcasting Union ще може да бъде създаден стандартен начин за изпращане на телевизия по Интернет.

Коментар