Стари телефони пазят от незаконна сеч

Устройствана на RFCx се монтират високо в короните на дърветата и постоянно улавят всички околни звуци (снимка: Rainforest Connection)

Устройствана на RFCx се монтират високо в короните на дърветата и постоянно улавят всички околни звуци (снимка: Rainforest Connection)

Рециклирани стари телефони и смартфони, захранвани чрез соларна енергия, могат да се превърнат в горски стражи срещу нелегалната сеч и бракониерството в джунглите на Бразилия, съобщи GreenTech.bg.

Незаконната сеч е проблем, защото допринася за цялостното изменение на климата и изчезването на биологични видове – а това в крайна сметка засяга всички  планетата Земя. Една от трудностите в борбата с незаконната сеч е на ефективни решения за наблюдение.

Подобна дейност обикновено се случва на малки територии и затова засичането й чрез сателитна технология е трудно. Това става по-скоро след като сечта е приключила и то само ако засегнатата площ е достатъчно голяма, за да се види от космоса.

Едно креативно решение за спиране на незаконната сеч в тропическите гори стъпва на идеята за превръщане на старите телефони и смартфони в автономни устройства, които улавят бученето на верижни триони. Всеки „стражар” изпраща сигнал в реално време за такива звуци.

Технологията може да помогне на властите да се намесят, преди да е станало късно. Неправителствената организация Rainforest Connection (RFCx) е започнала тази амбициозна инициатива с кампания за набиране на обществено финансиране. Идеята им е да покрият до 300 квадратни километра от тропическите гори в Бразилия и Африка чрез две пилотни програми.

Ако бъдат набрани достатъчно средства и пилотните програми са успешни, RFCx планира да развие системата за опазване на тропическите гори, така че да покрие по-големи площи и в Азия и Латинска Америка.

Системата на RFCx позволява един единствен рециклирани смартфон да наблюдава три квадратни километра гори. Всички устройства се захранват от малки слънчеви панели. Така не е нужно да се сменят батерии на телефоните-стражари.

Самите устройства на RFCx се монтират високо в короните на дърветата (скрити от обикновения поглед) и постоянно улавят всички околни звуци. Устройствата имат приложение, което е в състояние да разпознава звуците на разрушителни дейности в тропическите гори – като сеч и верижни триони, изстрели, сигнали за помощ. „Слухът” за такива се разпростира в радиус от един километър.

Когато устройство разпознае някой от тези звуци, то изпраща сигнал до облачния сървър на RFCx, който след това изпраща SMS съобщение до охранителните патрули в района, така че те могат да отидат и да се опитат да попречат на незаконната дейност.

Коментари по темата: „Стари телефони пазят от незаконна сеч”

добавете коментар...

  1. iugiugoiu

    , се превърнат в горски стражи срещу нелегалната сеч

    сигнали за помощ. „Слухът” за такива звучи се разпростира в радиус от един километър.

Коментар