Microsoft се заема с „интернет на нещата”

Microsoft и още 50 компании от AllSeen Alliance искат да наложат отворена архитектура за „интернет на нещата”

Microsoft и още 50 компании от AllSeen Alliance искат да наложат отворена архитектура за „интернет на нещата”

Microsoft влезе в състава на консорциума AllSeen Alliance, който разработва отворена софтуерна архитектура за свързване в една мрежа на различни домашни устройства като телевизори, битова техника, осветителни тела и др.

Алиансът, посветен на технологиите за „интернет на нещата” е формиран с поддръжка от страна на нестопанската организация Linux Foundation и компанията Qualcomm, чиито разработки стоят в основата на планираната архитектура.

Около 50 компании участват в AllSeen Alliance, като сред тях личат имената на производителите на електроника Panasonic, LG Electronics и Sharp. Там обаче не фигурира Intel – процесорният гигант не смята, че алиансът може да реши въпросите за взаимодействието на електронните устройства.

Според публикация на Ройтерс, след няколко дни конкуренти на Qualcomm на процесорния пазар ще лансират друг консорциум, който ще предложи стандарт за „интернет на нещата”. Засега няма подробности за инициативата.

Пазарът на технологии за „интернет на нещата” възлезе на 1,9 трилиона долара през миналата година, по данни на IDC. До края на десетилетието анализаторската компания очаква 4-кратен ръст на този пазар.

Коментар