VIA хвърля ръкавица на Intel и AMD

Тайванският производител VIA Technologies отново заяви амбиции да се конкурира с най-големите играчи при процесорите за компютри – Intel и AMD. Компанията, по-точно нейният екип за разработка в САЩ – Centaur Technology, подготвя 64-битов чип Isaiah II с четири изчислителни ядра и тактова честота 2GHz.

Isaiah II има по-добри показатели от AMD Athlon 5350 (Kabini) и Intel Atom Z3770 (Bay Trail), според предварителните тестове

Isaiah II има по-добри показатели от AMD Athlon 5350 (Kabini) и Intel Atom Z3770 (Bay Trail), според предварителните тестове

В интернет се появиха резултати от тестове с Isaiah II и сравнение с процесорите AMD Athlon 5350 (Kabini) и Intel Atom Z3770 (Bay Trail). Вижда се, че x86-съвместимият чип на VIA е два пъти по-бърз от Atom и има леко превъзходство над Athlon. Консумацията на процесора не се съобщава, докато за Athlon е известно, че има 25 вата TDP, а същият показател при Atom е 4 вата.

Очаква се VIA да представи официално Isaiah II след два месеца, съобщи Your News Ticker. Последният CPU на компанията излезе през 2008 г.– това бе чипът Nano, проектиран на базата на 32-битова x86-архитектура Isaiah, който обаче не постигна желания успех на пазара.

Коментари по темата: „VIA хвърля ръкавица на Intel и AMD”

добавете коментар...

  1. :)

    Какво за Cyrix? Изключително слаб от към аритметика процесор. Добре, че кеша му беше в повечко , та се справяше добре с офис приложенията … дори специфичните софтуери не го познаваха като пентиум процесор, та се налагаше да се лъжи софтуерно с дос-овски приложения. Всъщност имаше плюс, беше евтин.

  2. Dark Avenger

    Бе на времето Cyrix им изядя бая хляб.

  3. :)

    Тоя филм сме го гледали 🙂 При това многократно и с различни вендори …накрая винаги остава Интел и АМД някак си и те минават между капките и оцеляват.

Коментар