Роботи вместо хора ще сглобяват iPhone 6

Работниците във Foxconn често протестират срещу лошите условия в заводите

Работниците във Foxconn често протестират срещу лошите условия в заводите

Роботи ще заменят хората в заводите на Foxconn за производство на iPhone. В момента текат финални изпитания на робота-асемблатор Foxbot и се очаква скоро ограничен брой машини да влязат в употреба, съобщи Apple Insider, позовавайки се на изявление на шефа на Foxconn пред акционери.

Тайванската компания, която изпълнява голяма част от поръчките на Apple, планира в перспектива да внедри 10 000 робота. Всеки от тях ще може да сглобява 30 000 устройства, т.е. машините ще бъдат по-ефективни от хората.

С помощта на армията от роботи Foxconn ще може да произвежда 300 милиона iPhone устройства на година и така напълно да покрие нуждите на Apple. Роботите ще се трудят денонощно, без да допускат брак и да се оплакват от лоши условия на труд.

Цената на един Foxbot е около 20-25 хиляди долара и в крайна сметка, като се отчетат производителността и жизнения цикъл на робота, той излиза по-евтин от човека.

В момента Foxconn разполага с 1,2 милиона души. В допълнение, компанията наема сезонни работници при започване на масово производство на нов модел смартфон или таблет.

Работниците на Foxconn създават доста проблеми на компанията. Често те не спазват строгите технологични изисквания, което принуждава ръководството да засилва контрола. Това, от своя страна, води до недоволство, бунтове и дори до самоубийства. Замяната на хората с роботи ще елиминира подобни проблеми, надяват се в компанията.

Коментари по темата: „Роботи вместо хора ще сглобяват iPhone 6”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Използването на роботи вместо хора ще е супер. Но е ясно, че и мисленето на хората трябва да се промени. Непрекъснато се оплакваме, че няма работа, че в някой части на света безработицата удря 20-30%, а едновременно с това навсякъде се увеличава възрастта за пенсиониране и постоянно се врещи, че хората нямат време за семействата си, за спорт, че дори и за себе си.

    Така че е време за промяна. След като роботите започнат да навлезат все по-масово, проблемът с безработицата ще се увеличава все повече и повече. И ако работният ден стане 6 часов, вместо 8, ще се намери работа за поне още 15-20% от неработещите. Пък и ще разполагаме с повече време за наистина важните ни неща в живота.

  2. fofu

    Подозирах, че след гледането на Матрицата на някои хора мозъка ще прещракне.

  3. Пешо

    Какво ще стане ли? Когато се самоосъзнаят роботите, че работят без пари по 24 часа ще направят революция, за да си защитат правата на по-разумни същества от хората.

    Нека да има роботи ама да помислят и за хората и за роботите. Също това е безумие с електронния боклук – пускат нови модели всяка година – алчни за пари и не мислят как ни погребват с опасни отпадъци и как прахосват ценни ресурси.

    Неизбежно е роботите да видят нашата глупост и да си кажат ние роботите няма повече да работим за тези маймуни – всяка година ново моделче със супер жизнено важни подобрения – да ви върви по-бързо фейбука например …

  4. Иван

    Не си ли гледал Матрицата? 🙂

  5. Dobl

    Ако всички почнат да използват роботи вместо хора,какво ще стане с този свят?

Коментар