НАСА праща смартфони на борда на МКС

НАСА ще изпрати тази седмица смартфони на борда на Международната космическа станция (МКС). Това ще бъдат устройства Google Project Tango, които могат да се пригодят за взаимодействие с роботите SPHERES (Synchronized Position Hold, Engage, Reorient, Experimental Satellite), съобщи VentureBeat.

Особеност на смартфоните на Google е системата за сканиране на окръжаващото триизмерно пространство, по подобие на Microsoft Kinect. Очаква се умните устройства да станат своеобразни „очи” и „мозъци” на сферичните спътници SPHERES, които ще бъдат тествани на борда на МКС. Така например, роботите могат да се използват за изпълнение на сложни и опасни операции извън МКС.

Разработчиците на SPHERES се надяват, че функционалността на смартфона Google Project Tango, обезпечена от камери и датчици, сканиращи 3D пространството наоколо, ще помогне на спътниците да изпълняват по-точно и интелигентно поставените задачи. Възможно е технологията на Google да намери приложение и в предстоящите проекти за космически роботи, способни да усвоят Луната и Марс.

Коментари по темата: „НАСА праща смартфони на борда на МКС”

добавете коментар...

  1. Пешо

    Много практично нека да ги пращат в космоса вместо да хабят пари за обикновени телевизионни реклами.

Коментар