Microsoft и Google разработват 50-гигабитов Ethernet

Преходът към по-бърз Ethetnet ще раздвижи мрежовия пазар и ще повлияе положително на целия интернет

Преходът към по-бърз Ethetnet ще раздвижи мрежовия пазар и ще повлияе положително на целия интернет

Microsoft и Google създадоха консорциум за разработка на нов стандарт за жична локална мрежа Ethernet. Двете компании възнамеряват да увеличат скоростта на предаване на данни до 25 и 50 гигабита в секунда (Gbps).

Проектът вече е в ход, а резултатът от него ще намери приложение в центровете за обработка на данни. В консорциума участват също производители като Arista Networks, Mellanox Technologie и Broadcom, съобщи TechRadar.com.

В момента са готови първоначалните спецификации на еднопроводна мрежа 25GbE и двупроводна 50GbE. Те са достъпни безплатно за производители на мрежово оборудване за центрове за данни, които желаят да се присъединят към консорциума.

Въвеждането на нови стандарти за локални мрежи се налага от нарасналите потоци данни, в резултат на все по-голямото търсене на информация от страна на потребителите. Повечето съвременни центрове за данни разполагат с 10-гигабитови мрежи, като много рядко се срещат и 40-гигабитови решения. Microsoft и Google планират скоро да въведат мрежи със скорост 25Gbps.

Това подобрение, според анализите на двете компании, ще позволи на операторите на центрове за данни в бъдеще да си спестят големи суми за модернизация на оборудването. Новите спецификации ще осигурят резервен капацитет за дълъг период от време.

В допълнение, преходът към по-бърз Ethernet ще раздвижи мрежовия пазар, който, според  IDC, се развива много бавно в момента – ръстът през първото тримесечие на годината е едва 0,4% спрямо същия период на 2013 г.

Освен това по-бързите Ethernet мрежи ще повлияят положително и на целия интернет, тъй като центровете за данни ще могат да доставят повече информация за единица време на крайните потребители, смята Microsoft.

Коментари по темата: „Microsoft и Google разработват 50-гигабитов Ethernet”

добавете коментар...

  1. jack daniels

    Написано е манипулативно и с явно неразбиране на материята.

    Защо се захващат да правят 25- и 50- гигабитов Етернет, при положение че има стандарт за 40- и 100- гигабитов и при това имплементиран вече в редица устройства?
    Какъв е смисълът от цялото упражнение?

    Майкрософт са инициаторите на тази дивотия.
    Поискали са от IEEE разработка на такъв стандарт и IEEE са им отказали. С какви доводи не става ясно.
    Новият 25- и 50- гигабитов етернет е „ЗАТВОРЕНА“ разработка и няма изгледи да бъде отворен стандарт.
    Преведено на друг език това означава – ще струва пари и Майкрософт ще решава кого да пусне и кого не.

  2. :)

    Значи, като първа крачка в заниманията си с астронафтика, мисля да стъпя на луната … 😀

  3. Драгомир

    🙂 очевидно споменатите компании са мераклии да се научат да работят с мрежи.

  4. :)

    Само не разбирам защо две софтуерни компании, които показват тотална некомпетентност при хардуера, са се хванали да се занимават с мрежи?!

  5. Пешо

    Стига с тия кабели … ама още ги ползват и подобряват и то медни проводници въпреки че има отдавна оптика за пренос на данни.

  6. Васил

    Стига с тия кабели…

  7. Пешо

    Това е смъртоносна комбинация нищо добро, а само зло ще произлезе от това обединение Microsoft + Google.

Коментар