Финландия е в рецесия заради Apple

Apple е унищожила двата стълба на икономиката на Финландия – Nokia и хартиената промишленост, смята Александър Стуб (снимка: Finland Times)

Apple е унищожила двата стълба на икономиката на Финландия – Nokia и хартиената промишленост, смята Александър Стуб (снимка: Finland Times)

Икономиката на Финландия е под силен натиск от страна на Apple, в частност от нейните продукти iPhone и iPad, заяви директорът на шведската банка Nordea Бьорн Валрус, който е финландец по рождение.

С неговите думи е съгласен и премиерът на Финландия – Алекандър Стуб. Излизането на пазара на iPhone разруши Nokia, а нарастващата популярност на iPad намали търсенето на хартия, отбелязва Стуб в интервю за Dagens Industri.

Именно бизнесът на Nokia и хартиената промишленост бяха двата стълба на финландската икономика.

„Да, Стив Джобс отне нашите работни места”, признава премиерът на Финландия. Той оглави правителството в края на юни със задачата да изведе страната от рецесията.

Стуб вярва, че Финландия има всички шансове скоро да излезе от кризата, а анализаторите прогнозират малък ръст на икономиката през 2014 г. „Уверено усвояваме биотехнологиите и геъмърската индустрия. Можем да произвеждаме не само телефони Nokia”, казва той.

До неотдавна Nokia беше един от най-големите работодатели в страната, а нейните ценни книжа съставляваха една трета от пазарната капитализация на фондовата борса в Хелзинки. Бизнесът на много други компании също бе свързан с Nokia, но появата на iPhone промени статуквото.

През септември 2013 г. Nokia продаде мобилния си бизнес на Microsoft за $7,5 млрд. и ще продължи да оперира като доставчик на телекомуникационно оборудване. В интервю за Business Weekсе шефът на Apple Тим Кук заяви, че падането на Nokia се дължи на липса на иновации.

„Мисля, че Nokia ще напомня на всеки в индустрията, че трябва да продължава да иновира. Да не внедряваш иновации, означава да умреш”, казва Кук.

Коментари по темата: „Финландия е в рецесия заради Apple”

добавете коментар...

  1. Кръстьо Костов

    Ако бяха останали на Андроид щяха да са едни от многото.
    А иначе правиха едни от най-добрите телефони ….

  2. vankicha

    нокия се прецакаха сами и то от алчност.ако бяха заложили на андроид щяха да са още в играта.който е имал нокия със симбиян знае за какво става въпрос

  3. User

    Да се провалят и по дяволите вървят щом са се продали на Microsoft!
    Това си го заслужават пълен провал.

Коментар