Силициевата фотоника ще преобрази дейта центровете

Силициевата фотоника е на път радикално да преобрази центровете за данни по света, а оттам и изчислителните услуги и за големия бизнес, и за индивидуалния потребител. Тази технология ще направи центровете за данни десетки пъти по-бързи. Очаква се иновацията да дебютира в сървърните предложения на Fujitsu още в следващите 12 месеца, съобщи компанията на среща с журналисти в Лондон.

Силициевата фотоника е технология на прилагане на фотонните системи, които използват силиция като оптичен носител. Силицият бива „нашарен” с релефни мотиви, чиито размери са прецизирани с точност под един микрон. Това води до създаване на микро-компоненти, които работят в инфрачервения спектър – най-често при дължина на вълната 1,55 микрона, който се използва от повечето оптични телекомуникационни системи. Функционалният слой силиций обикновено се полага върху слой от силициев диоксид, по аналогия с подобна конструкция в микроелектрониката, известна като „силиций върху изолатор” (SOI).

Предимства на силициевата фотоника спрямо останалите технологии

Предимства на силициевата фотоника спрямо останалите технологии

Силицият е евтин и достъпен материал. Същевременно, устройствата на база силициева фотоника (SiP) могат да бъдат произвеждани чрез съществуващите производствени техники и мощности, тъй като силицият така или иначе вече се използва като субстрат за повечето интегрални схеми.

По-бърз пренос на данните при много по-голяма енергийна ефективност – така накратко може да се дефинира ползата от въвеждането на силициевата фотоника в центровете за данни, поясни Алфонс Микелс, мениджър въвFujitsu. Той показа първите прототипни SiP устройства пред журналисти в Лондон по-рано този месец.

„Силициевата фотоника е на път да преобрази центровете за данни, като ги направи по-компактни и по-бързи, а същевременно и по-икономични от гледна точка на консумираната енергия. Технологията се разработва от Intel, а ние сме първата компания – партньор в тази разработка”, разкри Зейк. Японският производител е амбициран да въведе бързо новата технология в интегрираните системи за центрове за данни. „Става дума за по-малък форм фактор и много повече бързина”, още веднъж обобщи Микелс.

В центровете за данни силициевата фотоника увеличава капацитета за обработка на системни данни петдесетократно (50 пъти!), като намалява латентността, поясниха от Fujitsu. Увеличението на производителността отваря нови възможности за използване на центровете за данни и обработката на мащабни обеми данни.

Новата технология обещава радикална промяна на дизайна на центровете за данни. Тя ще позволи създаване на много по-динамични пулове от ресурси. Отделните компоненти могат да бъдат разделени физически, тъй като силициевата фотоника позволява високоскоростен трансфер на данни на разстояния до 300 метра без каквото и да е осезаемо влияние върху производителността.

Възможността да се премахнат „тесните места” от гледна точка на производителността на центровете за данни е особено значима при обработката на големи обеми от данни, измервани в петабайти. Там SiP технологията е на път да замести традиционните връзки между компонентите в центровете за данни с нови, фотонични връзки, чрез които данните се придвижват 50 пъти по-бързо в сравнение с актуалната сега 16 GB Fiber Channel технология. Така ресурсите в центъра за данни могат да се оптимизират за постигане на оптималната комбинация от производителност, плътност, енергийна ефективност и цена.

„Въвеждането на технологии, базирани на силициевата фотоника, означава, че ИКТ отделите ще могат да обслужват повече, по-добре и по-бързо потребностите на бизнеса. Появата на тази разтърсваща технология в системите за центрове за данни създава нови възможности за ИТ средите, където обработката на големи обеми данни досега беше тясното място”, добави Микелс.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Силициевата фотоника ще преобрази дейта центровете”

добавете коментар...

  1. Сняг

    “Силицият бива „нашарен” с релефни мотиви”… Правилната думичка е “ецнат”, а не “нашарен”.
    Ецването е чисто химичен процес, при който повърхността на даден предмет се обработва с химичен агент с цел получаване на грапавини.

  2. Иво

    Имат още много работа, за да подобрят скоростта не е достатъчно 50 пъти по 16 което прави едва 800 гигабита в секунда. Не достига дори 1 терабит.

    За обикновените фирми може да не е нужна по-висока скорост, но за ЦЕРН данните от колайдера са повече от терабайти тоест работят с 1000 пъти повече в петабайти. За пробив и постижение все още не можем да говорим много е малко увеличението от SiP само 50 пъти, а са нужни 1000 пъти или дори 10 000 пъти повече.

    Може да е изненадващо да много хора, но за съжаление действително МНОГО БАВНО се развиват технологиите в ИКТ. Някои направления дори са в застой. Десетилетия ще си чакаме докато преминем от тера към пета докато стигнем до екса или Exascale computing.

Коментар