Bell Labs постигна рекорд от 10Gbps по медна линия

Нова технология поддържа симетричен достъп със скорост 1Gbps по медни кабели

Нова технология поддържа симетричен достъп със скорост 1Gbps по медни кабели

Bell Labs постигна рекордно висока скорост от 10 гигабита в секунда (Gbps) при предаване на данни по медни телефонни проводници, съобщиха от компанията.

Инженерите от изследователското подразделение на Alcatel-Lucent демонстрираха нова технология, която използва съществуващите медни кабели за симетричен достъп със скорост 1Gbps. При него едновременно се предават и приемат данни със скорост 1Gbps, което според експертите е пробив в медните кабелни мрежи.

Благодарение на новата технология, доставчиците на услуги ще могат да предложат достъп до интернет по медни кабели със скорост, характерна за оптичните мрежи – там, където по технически или други причини е невъзможно прокарване на оптика.

Новата технология се нарича XG-FAST и се явява разширение на съществуващата G.fast, чиято стандартизация от ITU е на финалната права. Комерсиалното внедряване на G.fast ще започне през следващата година. Технологията ще осигури скорости за предаване на данни до 500Mbps на разстояние до 100 метра.

XG-FAST поддържа по-висока скорост, но на по-къси разстояния. Рекордът от 1Gbps е постигнат по линия с дължина 70 метра, а скорост 10Gbps – при 30 метра, като във втория случай за предаване са използване едновременно две линии. Очевидно, XG-FAST ще се използва след оптиката, за достигане до крайния потребител по съществуващи медни кабели.

Коментари по темата: „Bell Labs постигна рекорд от 10Gbps по медна линия”

добавете коментар...

  1. Иво

    Много полезна публикация и за хората които си плащат за гигабитов интернет, а реално ползват скорост в мегабити.

Коментар