Нов скоростен рекорд при пренос на данни в 5G мрежа

Предаването на данни от абонат към базова станция в 5G мрежите става все по-бързо
(снимка: CC0 Public Domain)

Три технологични компании обявиха, че са постигнали нов рекорд в скоростта за пренос на данни в мобилна мрежа от пето поколение (5G). Постижението е резултат от съвместната работа на Nokia, Elisa и Qualcomm.

Рекордът от 2,1 Gbps е регистриран при изпращане на информация от абоната към базовата станция, т.е. в режим ъплинк, а мястото е Nokia Arena в Тампере, Южна Финландия, където се провеждат различни игри и големи културни събития.

Nokia е доставила базова станция AirScale, която работи в диапазона на милиметровите вълни 26 GHz. Предаването на данни е извършено през търговската 5G мрежа на финландската телекомуникационна компания Elisa. Клиентското устройство е имало модем Snapdragon X65 5G и антенен модул Qualcomm QTM545 mmWave.

По време на експеримента е използвана технология за агрегация на носещите честоти. Скоростта на предаване на данни по канала за връзка е увеличена до 2,1 Gbps, което разкрива нови възможности за излъчване на съдържание със свръхвисоко качество, както и за въвеждане на технологии за разширена и виртуална реалност и други приложения.

По-рано същите три компании – Nokia, Elisa и Qualcomm – постигнаха скорост от 8 Gbps при предаване на информация в 5G мрежата, но в обратната посока – от базовата станция към абоната.

Коментар