ЕС засилва мерките за сигурност на децата в уеб

Нова програма за по-безопасен интернет на ЕС ще се бори не само с незаконното съдържание, но и с тормоза и ухажването на деца и педофилията, съобщава Европейската комисия.
„ЕС допринесе много за превръщането на интернет в по-сигурно място за децата през изминалите години, но има да се свърши още работа“, обясни комисарят по информационно общество и медии Вивиан Рединг.
С новата програма Европа ще бъде лидер в защитата на младите хора от тормоз в мрежата. Гаранция за уместността на предложенията е фактът, че те се основават на препоръки, направени на младежкия форум в деня на безопасния интернет.
Новата програма има бюджет 55 млн. евро. Очаква се тя да улесни съобщаването за незаконно съдържание и общественоопасно поведение, по-специално тормоз и ухажване на деца. Програмата ще насърчи саморегулирането на индустрията и ще повиши осведомеността на децата, родителите и учителите, се казва в съобщението на ЕК.
Дали децата действително подценяват поеманите рискове? Проучване от 2007 година показа, че макар и децата да използват интернет и мобилни телефони творчески и да са наясно с необходимите предпазни мерки, много от тях признават, че поемат рискове. Някои дори са признали, че са били обект на тормоз в мрежата, а други – че са контактували с непознати хора.

Коментар