ЕС призна магазините на Apple за търговски марки

Apple вече може да регистрира като марка и в Европа представянето на фирмените си магазини

Apple вече може да регистрира като марка и в Европа представянето на фирмените си магазини

Представянето на обзавеждане на магазини като тези на Apple може при определени условия да бъде регистрирано като марка, съобщи Европейската комисия, позовавайки се на съдебно решение. Подобно представяне трябва да отличава стоките или услугите на една компания от тези на конкурентите й.

През 2010 г. Apple регистрира във ведомството за патенти и марки на САЩ триизмерна марка, която представя посредством многоцветна рисунка магазините на компанията. Марката е регистрирана за „услуги, предоставяни в рамките на търговията на дребно с компютри, компютърен софтуер, компютърни периферни устройства, мобилни телефони, битова електроника и аксесоари и свързаните с тях демонстрации на продукти”.

Впоследствие Apple разширява използването на марката в международен план. През 2013 г. германското ведомство за патенти и марки отказа разширяване на използването на триизмерната марка на територията на страната с мотива, че представянето на помещения за продажба на стоки на дадена компания e само един аспект от търговската й дейност и потребителят не би възприел такова обзавеждане като указание за произхода на стоките.

Apple обжалва това решение пред Федералния патентен съд на Германия, който пък отправи запитване към съда на ЕС дали представянето само чрез рисунка на обзавеждането на търговско помещение, без да се посочват размерът и пропорциите, може да бъде регистрирано като марка за услуги, целящи да накарат потребителя да закупи стоки.

С постановеното по-рано този месец решение Съдът припомня, че за да може да съставлява марка, предметът на заявката за регистрация трябва да отговаря на три условия, а именно: да съставлява знак; да може да бъде представен графично; да може да отличава „стоките” или „услугите” на едно предприятие от тези на други предприятия.

В крайна сметка Съдът счита, че представянето на обзавеждането на магазин като този на Apple може да съставлява марка.

Коментари по темата: „ЕС призна магазините на Apple за търговски марки”

добавете коментар...

  1. :)

    Къде си, бе, патент?!

    Кога ще се научите, че има ДВА типа патенти. За търговска марка / Trademark / (ТМ) се издава ПАТЕНТ.

    Такива патенти имат Мерцедес, БМВ, Тойота, Астън Мартин, Филипс, Самсунг, Шарп, Сименс и … да не изреждам всички значими компании на планетата.

    Магазините на Apple в цял свят имат изключително сходен дизайн, и се отличават значително. Нормално е компанията да защити конкретния стил, за да се избегне заблуждение на потребителите.

    Китайците бяха много сръчни с копирането на дизайна на Apple магазини още 2008 година. Направиха едни клонинги на магазини, и вътре продаваха разни hiPhone и подобни боклуци.

    Накратко:
    1. Нормално е компания, която практически води развитието на смартфоните да има най-много технологични патенти и най-много претенции за нарушения.

    2. В случая не става дума за такива патенти.

  2. Patent

    и това ли, ей няма спирка

Коментар