Лаптоп-таблет навлиза в българските училища

Новото поколение Classmate PC идва с редица добавени образователни функции, които го превръщат в истинска мобилна лаборатория

Новото поколение Classmate PC идва с редица добавени образователни функции, които го превръщат в истинска мобилна лаборатория

Ново поколение образователен компютър, който представлява хибрид между таблет и ноутбук, ще се появи скоро в българските учебни заведения. Познатото решение Classmate PC e концептуализиран от компанията Intel и се предлага у нас от Сирма Медия.

Към устройството вече има интерес от страна на детски градини, училища и образователни центрове, както и от други организации. „Мобилните технологии променят изцяло идеята за образование, позволявайки ни да учим навсякъде и по всяко време. Всъщност, именно учениците са тези, които в най-голяма степен могат да се възползват от появата на нови типове устройства и платформи за достъп до информация в движение”, заяви Илиян Узунов, ръководител на  подразделението за ИТ решения за образованието.

Тенденцията при образователните иновации е именно навлизането на нов клас устройства, които са пълноценни таблети и едновременно с това имат функциите на истински преносими лаборатории за учебни цели, допълни Узунов.

Превръщането на таблета в ноутбук става лесно – с прикрепяне към корпуса с физическата клавиатура

Превръщането на таблета в ноутбук става лесно – с прикрепяне към корпуса с физическата клавиатура

Новият модел Classmate PC е оборудван с последно поколение процесори на Intel, вкл. четириядрени Atom Z3740. Компютърът разполага с две HD камери – предна и задна, 10,1-инчов сензорен екран и операционна система Windows 8. Важен акцент защитата от изпускане, удар, разливане на течности върху клавиатурата и други опасности, присъщи за динамичната училищна среда.

За удобство на учениците и учителите таблетът разполага с вградена дръжка в корпуса. Превръщането му в ноутбук пък става лесно – с прикрепяне към корпуса с физическата клавиатура. Това прави устройството гъвкаво и удобно за използване в разнообразни условия – в класната стая, при екскурзии, посещения на музеи и паркове, където учениците могат лесно да си водят записки, да заснемат видео или снимки, както и да комуникират помежду си и с учителя.

Вградената памет е 32GB. Създателите на таблета са помислили и за сигурността на учениците, включвайки функции като  персонална идентификация, защитена комуникация и защитено съхранение на данни.

Новото поколение на хибридния компютър Classmate PC идва с редица добавени образователни функции, които го превръщат в истинска мобилна лаборатория. Двете HD камери позволяват на учениците да заснемат лесно интересно учебно съдържание и да го споделят със своите учители. В добавка – вградените в таблета микро лещи с функция за увеличаване на наблюдаваните обекти превръщат компютъра в пълноценен микроскоп за учебни цели. Сред интересните функции на хибрида е и сензорът за измерване на температура.

Моделът се предлага със специализиран софтуерен пакет за образователни цели, който включва: четец за електронни учебници, софтуер за лабораторна камера, електронни ресурси за работа по природни науки, софтуер за управление на класната стая, както и за защита в случай на кражба. Батерията на новия таблет издържа цял учебен ден, което позволява той да бъде използван пълноценно от няколко класа с ученици.

Коментар