Сингапур ще строи футуристична „биосфера”

Архитектът Моше Сафдие, известен със склонността си да прави емблематични постройки на еко-тема, планира атрактивен проект в Сингапур. „Marina Bay Sands Resort” изглежда така, сякаш гигантски самолет носи „Висящите градини на Вавилон” на покрива си.

Тропическият метрополис ще се намира на летище „Чанги” и ще наподобява хибрид между „Биосфера 2” и купол на Бъкминстър Фулър. Известна като „Проектът Бижу”, тази структура от стъкло и стомана, подобна на поничка, ще подслони пет етажа с магазини и заведения.

„Биосферата” ще има буйна вътрешна градина на последния етаж, съобщи GreenTech.bg. В средата на нивото на градината пък е предвиден кръгъл водопад, който ще се излива от дупка в средата на покрива на „поничката” чак до пенливия бляскав басейн най-долу. Още пет етажа ще формират подземен паркинг.

Цялата тази структура ще бъде свързана с трите съществуващи терминали на летище „Чанги” чрез остъклени пътеки. Все още нищо не се знае за това кога ще стартира проектът, оценяван на 1,5 млрд. долара. Очаква се неговото изграждане да се случи наред с някои други, общи инфраструктурни подобрения на летището, което е сред петте най-натоварени в света.

Моше Сафдие е прочут с проектирането на емблематични структури, които интегрират архитектура и живи системи в голям мащаб. Едновременно с това му се носи славата на архитект, който прави всичко това напук на големите корпорации, най-малко щадящи околната среда.

Коментари по темата: „Сингапур ще строи футуристична „биосфера””

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Това “1,5 милиарда долара” и “напук на големите корпорации” никак, ама никак не ми се вързва ни най-малко. Явно славата му е фалшив ПР, който може само да подведе тълпа от зомбита идиоти.
    Тук не обвинявам писаното в самата статията. Те само цитират, какво се чува за архитекта.

Коментар