Microsoft поскъпна след новината за съкращения

Тази седмица е повече от добра за инвеститорите в Microsoft. Акциите на компанията достигнаха най-високата си стойност ($44,31) за десетилетие след новината за съкращения на персонала.

Акциите на Microsoft превишиха 44 долара тази седмица в очакване компанията да обяви официално съкращения на персонала

Акциите на Microsoft превишиха 44 долара тази седмица в очакване компанията да обяви официално съкращения на персонала

Новият CEO Сатя Надела променя начина, по който Microsoft оперира, а Уол Стрийт очевидно обича съкращения от печеливши компании. Традиционно инвеститорите гледат на съкращенията като начин за намаляване на ненужни разходи и подобряване на ефективността, респ. увеличаване на печалбата.

Когато купи мобилния бизнес на Nokia, гигантът от Редмънт придоби и нови 25 000 служители. Намерението за съкращения прозира от отворено писмо на Сатя Надела до персонала на Microsoft, в което той казва, че са необходими организационни промени и по-голяма отговорност от служителите.

В момента няма официална информация колко души ще освободи Microsoft, но се очаква това да бъде най-голямото съкращение на персонал в историята на компанията. Според слухове, Редмънт ще съкрати 10% от служителите, което е около 10 000 души.

Най-логично е Microsoft да обяви официално съкращенията на 22 юли, когато компанията ще представи финансови резултати. Очаква се Microsoft да съобщи новината първо на служителите, преди тя да стане публично достъпна.

Коментари по темата: „Microsoft поскъпна след новината за съкращения”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Те ако бяха 18000 “квалифицирани специалисти”, тогава Microsoft щеше да оформи планираните за уволнение в отделно Microsoft подразделение. И направо щеше да продаде това подразделение на китайците. Хем да си спестят разходи по обезщетения за уволнения, хем щяха да вземат нещо от тази продажба.

    Най-вероятно Nokia, наред с квалифицираните си специалисти е изпълнявала и някаква социална дейност с не дотам квалифицирани такива (което в някакъв смисъл си е напълно естествено). От тези служители Microsoft възнамерява да се отърве и затова го прави сега, доста време след придобиването, като има някакъв критерий кой какъв е. Между другото самата Nokia не се продаде 100% на Microsoft – Nokia може би си е запазила каймакът от специалистите си.

  2. Avatar952

    Blah, г-н Ъорън Бъфет винаги е твърдял че от бизнес гледна точка е огромна глупост да се гледа кратковременната печалба и увеличаване на маржовете за сметка на дългосрочните перспективи за развитие на дадената компания. А имайки предвид че той е един от най-богатите хора явно ги разбира тези работи. В момента микромеките просто подаряват 18000 квалифицирани специалисти на китайците, които ясно изразиха намерение да отворят нови развойни центрове в Европа.

  3. Blah

    @Аватар952: За пазара това не е от значение. Важни са кратковременните финансови показатели -> със съкращенията се намалят разходите и се повишава margin-а…а че след година-две някой ценен специалист няма да го има – това ще се мисли тогава. 🙂

  4. Avatar952

    Те от уолстрийт хубаво се радват, ама печелившите компании, които започнат така да съкращават служители, скоро вече не са печеливши компании …

Коментар