Facebook започва да доставя безплатен интернет

Марк Зукърбърг заяви неотдавна, че иска да свърже всички хора по света към интернет. Първа стъпка към реализиране на тази амбициозна цел е пилотна програма на Facebook за доставка на безплатен достъп до мрежата на ученици и студенти.

Проектът Internet.org, подкрепян от Facebook, стартира преди една година, а тази седмица бе обявена инициативата за безплатен Wi-Fi достъп до интернет на учащите в „Rutherford County School District” във Форест Сити, Северна Каролина – близо до един от центровете за данни на компанията.

По-рано кампусът даде лаптопи на над 6000 ученици и студенти в рамките на своя програма 1:1. Проблем обаче се оказа липсата на достъп до интернет у дома за над половината от учащите. Facebook запълва тази нужда – всички ученици и студенти ще имат интернет както в училище, така и у дома, уверяват от компанията.

За целта е създадена безплатна „Connect” мрежа. Facebook си партнира в инициативата с училището и местния доставчик Pangea Internet. Първоначалният тест включва между 75 и 100 домакинства, но броят им скоро ще нарасне, така че всички учащи да имат достъп до мрежата. Очаква се в близко бъдеще да стартират подобни партньорства и с други училища в Съединените щати.

Мащабът на инициативата ще зависи от това доколко успешна е пилотната програма. Проектът може да помогне на Facebook да спечели тийнейджърска аудитория, която мрежата губи в последно време. Статистиката отчита намаляващ интерес към Facebook от страна на младежите, тъй като в социалната мрежа са всички, вкл. техните родители и учители.

Свързването към безплатната Wi-Fi мрежа няма да отвежда учениците директно във Facebook, но се очаква, че те ще посетят по-късно сайта на социалната мрежа, знаейки, че компанията осигурява услугата.

Коментари по темата: „Facebook започва да доставя безплатен интернет”

добавете коментар...

 1. iliqna bineva

  Концентрация

 2. :)

  Anonymous, явно и ти там прекарваш времето вместо да седнеш и да отвориш някоя и друга книга. Фейсбук е вирУс, но в същото време е много полезен за много хора, било дивелъпъри или обикновени юзъри. Това, че ти не го ползваш за нищо смислено, не означава, че при всички е така.

 3. Mozo

  Абе, не виждам точно краят да му се задава. Всички са там, ЦЕЛОДНЕВНО! Това просто не може да е истина…

 4. Anonymous

  Края на тоя вирос facebook му се вижда и затова какво ли няма да измислят само и само да нефалират но със тия реклами няма как да се случи скоро но се надявам да му драпнат шалтера на тоя вирос 😉

 5. :o)

  Колко е благороден 🙂
  Само рекламите ще му избият тази инвестиция на 10 000% 🙂

 6. Mozo

  Дано умрат по-бързо.

Коментар