Колите на бъдещето – разградими, от 3D принтер

Шведският дизайнер Ерик Милдахъл представя 3D-принтиран прототип, който BMW може да пусне на пазара след 30 години

Шведският дизайнер Ерик Милдахъл представя 3D-принтиран прототип, който BMW може да пусне на пазара след 30 години

Как ще изглеждат колите след няколко десетилетия? Една възможна перспектива дава шведският дизайнер Ерик Мелдахъл. На своя сайт той представя 3D-принтиран умален прототип, който BMW може да пусне на пазара след 30 години.

Maasaica ще бъде възобновяема, локално произвеждана кола, която не се придържа към методите и идеите на консервативната автомобилна индустрия. Тази кола ще се произвежда на 3D принтер от разградими материали.

Maasaica ще се произвежда на 3D принтер от разрадими материали

Maasaica ще се произвежда на 3D принтер от разградими материали

Дизайнерът предвижда основното тяло на колата да бъде изработено от гъбен мицел, смесен с трева. Колата ще „израства” на 3D-отпечатан скелет в рамките на няколко дни. Подобна технология вече е използвана в производството на мебели.

Идеята е автомобилът на бъдещето да се разгражда в околната среда след като излезе от употреба. Въпросът обаче е как подобна кола, направена от естествени материали, ще оцелее за по-дълго време. Може би чрез използване на специална боя или метално покритие?

Коментари по темата: „Колите на бъдещето – разградими, от 3D принтер”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    За какво оцеляване говорите изобщо? Това е кола за еднократна употреба. Печаташ я, отиваш от точка А към точка Б, където я оставяш да се разлага на полянката, а ти си отпечатваш нова кола, за да се върнеш обратно. А на полянката, където си оставил да се разлага колата ти засаждаш гъбен мицел и трева, които да се ползват за новите разпечатки по-нататък.

  2. добре ве

    i kato te blysnat i ti 6te stavat za reciklirane… pone 4astite koito sa oceleli….

  3. Anonymous

    Винаги може и ще измислят много по големи тъпотии 😉

  4. U-571

    Нещо по-тъпо не може ли да се измисли?

Коментар