Google надвиши очакванията на Уолстрийт

Рекламата генерира 90% от приходите на Google, сочи финансовият отчет

Рекламата генерира 90% от приходите на Google, които възлизат на 16 милиарда долара през второто тримесечие, сочи финансовият отчет на компанията

Google отече много добри финансови резултати за второто тримесечие. Приходите на компанията са нараснали с 22% до 16 милиарда долара и превишават очакванията на Уолстрийт.

Печалбата на акция обаче не е толкова впечатляваща – $6,08 при очаквани от анализаторите за $6,24. Като цяло, печалбата на компанията за отчетния период е 3,42 милиарда долара, или с 5,9% повече спрямо второто тримесечие на предходната година.

В последните месеци Google направи мащабни инвестиции в покупки на компании, вкл. в областта на роботите. Освен това интернет гигантът похарчи $2,65 милиарда в център за данни, недвижима собственост и оборудване.

Рекламният бизнес на Google се развива възходящо и носи около 90% от приходите на компанията. Така например, приходите от платени кликове във външни сайтове са нараснали с 9% през второто тримесечие, а тези от собствените сайтове на Google, вкл. търсачката, Google Maps и YouTube, бележат ръст с 33%.

Цената на клик обаче продължава да намалява – в сайтовете на Google спадът е с 6%, докато при външните сайтове достига 13%. Същата тенденция се наблюдава и при Yahoo.

Google получава приходи и от други източници, вкл. от продажби на Nexus устройства, приложения (Google Apps), облачни услуги, Chromecast, Glass и др. Постъпленията от тези бизнеси са се увеличили с 53% през второто тримесечие.

Коментар