ЕС се намръщи на съкращенията в Microsoft

Ласло Андор е поискал спешна среща с представители на Microsoft, за да получи повече информация за планираните съкращения

Ласло Андор е поискал спешна среща с представители на Microsoft, за да получи повече информация за планираните съкращения

Европейската комисия дълбоко съжалява за значителните загуби на работни места, обявени от Microsoft. И най-вече, заради въздействието, което те ще имат върху толкова много хора, техните семейства и местните общности, коментира Ласло Андор, комисар по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване, по повод новината, че Microsoft се готви да съкрати 18 000 служители в рамките на година.

Андор научи за освобождаването на работниците – вест, която касае няколко държави-членки на ЕС (най-вече Унгария и Финландия) – по време на неформалната съвместна среща на европейските министри на труда и на околната среда в Милано. Там те се събраха да обсъждат прехода към по-екологична икономика.

„Всички сектори на икономиката са подложени на промени с развитието на технологиите и еволюцията на потребностите на потребителите. Реструктурирането на компаниите е част от живота, но това трябва да се случва по социално отговорен начин, въз основа на социален диалог и с дължимото уважение към приложимото законодателство в областта на информацията и консултирането на работниците при колективните уволнения”, допълни Андор, цитиран от сайта на Комисията.

„Фактът, че част от една голяма софтуерна компания ще направи съкращения, не трябва да бъде причина тя да спре да инвестира в дигитални умения и подкрепа за създаването на дигитални работни места в Европа. Напротив, цифровите умения са необходими за подкрепа на прехода към нови услуги като облачните системи и „големите данни”, както и за прехода към по-ефективна в ресурсно и енергийно отношение икономика”, заяви още европейският комисар.

Ласло Андор е поискал спешна среща с представители на Microsoft, за да получи повече информация за планираните съкращения и мерки за смекчаване на социалните последици. Той е обещал също да проучи как може да се мобилизира финансиране от ЕС в подкрепа на съкратените работници.

Коментари по темата: „ЕС се намръщи на съкращенията в Microsoft”

добавете коментар...

  1. ...

    Според етиката, моралът е съвкупност от принципи, подкрепящи обществения интерес. В този смисъл една компания, която не е социално отговорна, е аморална..

    Ако трябва да обобщим, цялата неолиберална идеология е аморална, защото отрича приоритета на обществения пред личния интерес.

  2. Драгомир

    Microsoft никога не са се славили като социално отговорна компания. Така че тези, които са започнали да работят за тях – това си е за тяхна сметка.
    Относно тези, които оригинално са работели за Nokia, а след продажбата са станали служители на Microsoft – те също не би трябвало да имат претенции. Nokia в някакъв смисъл може да се каже, че просто фалира и така или иначе щяха да отидат на улицата и то съвсем всички…

  3. ...

    Ваньо, нещо са неподредени нещата в главата ти, но пък евала, че не се притесняваш, да се излагаш публично.

  4. Иван

    Не са за жалене на високи заплати и с по-висок стандарт на живот от България
    – Унгария и Финландия общо 18 000 служители за уволняване. Разделено на две броят не е толкова голям.

    Не съм защитник на Били, но в случая това е рекет и груба външна намеса в работата на една частна корпорация.

    Това е логична реакция на едни държави в ЕС както и за хората свикнали да взимат по много от всичко – като гърците са! Стават едни кръвожадни вампири, а се представят за много нещастни. Нека да пробват в България да живеят.

  5. добре ве

    за съжаление…

  6. Anonymous

    Съдбата на хората оставили живота си в градежа на компанията няма значение. От значение са парите, пак парите и само парите…

Коментар