Бил Гейтс отстъпи по богатство на Карлос Слим

Състоянието на Бил Гейтс се оценява на $79,1 млрд., които му отреждат второ място в света

Състоянието на Бил Гейтс се оценява на $79,1 млрд., които му отреждат второ място в света

Бил Гейтс вече не е най-богатият човек на планетата, според класацията на Forbes. Основателят и дългогодишен CEO на Microsoft отстъпи първото място на Карлос Слим, мексикански магнат в телекомуникационната индустрия.

През март тази година Бил Гейтс заемаше първо място в списъка от богаташи, чието състояние се оценява на не по-малко от 1 милиард долара. Бил Гейтс имаше $76 млрд., а Карлос Слим беше втори със $72 млрд.

В края на юни богатството на Карлос Слим се оценяваше на $74,5 млрд., а към 11 юли той вече притежава $79,6 млрд. За сравнение, в момента Бил Гейтс има $79,1 млрд. и слиза на втора позиция, изоставайки само на 500 милиона долара от мексикански бизнесмен.

Ръстът при Карлос Слим се обяснява с положителната реакция на инвеститорите относно предстоящото разделение на активите на неговите компании. То се налага, тъй като според нови закони, един оператор в Мексико не може да контролира над 50% от пазара.

В момента корпорацията Amеrica Movil, принадлежаща на Карлос Слим, държи 70% от мобилните връзки в Мексико и около 80% от фиксираните комуникации.

Коментар