Li-Fi мрежа достигна скорост 10 Gbps

В тестове за предаване на данни по безжична мрежа Li-Fi е постигната скорост 10 гигабита в секунда, която е рекордна за тази технология. Експериментите са дело на мексикански специалисти от компанията Sisoft и изследователи от института ITAM.

Технологията Li-Fi позволява безжично предаване на данни посредством масив от светодиоди. По нея се работи от няколко години, но все още Li-Fi трудно си пробива път на пазара по редица причини.

Светодиодите могат да мигат хиляди пъти в секунда. Чрез промяна в продължителността на всяко мигане може да се предава дигитална информация – това е същността на Li-Fi, определяна от британски изследователи като цифров еквивалент на морзовия код. Те вече работят по проект с осигурено финансиране за 4 години.

Според експертите, Li-Fi има сериозен потенциал за приложение, особено в помещения с високо ниво на радиосмущения – например в болници, като може да замени традиционните Wi-Fi и Bluetooth мрежи. Освен за предаване на данни LED лампите осветяват помещението, съобщи Gizmag, описвайки експеримента на мексиканците.

Екипът на Sisoft твърди, че е използвал технологията за предаване на аудио, видео и данни по интернет със скорост до 10 гигабита в секунда. По-рано Siemens и Университетът на Пенсилвания постигнаха съответно Li-Fi скорости от 500 Mbps и 1,6 Gbps.

Подчертава се също високата сигурност на комуникацията, тъй като светлинните сигнали са трудни за прихващане от хакери. Новата технология има и недостатъци – на първо място специалистите, работещи по Li-Fi, трябва да преодолеят изкривяванията при предаване на светлинния сигнал.

Коментар