Какво е важно при избора на MP3 плейър

MP3 плейърите бяха рядкост преди няколко години, но сега са изключително широко разпространени и не се очаква тяхната популярност скоро да намалее. Доминиращи на пазара на цифрови аудио плейъри сега са моделите iPod на Apple, но множество други производители като Creative, SanDisk и iRiver, както и традиционните играчи Panasonic, Sony, JVC и Samsung, предлагат голямо разнообразие от плейъри, които не отстъпват по качество на iPod.
Компресия
MP3 и другите формати, използвани от цифровите аудио плейъри, представляват техники за компресия, които значително намаляват размера на оригиналните музикални CD файлове. Степента на компресия е различна и е обратно пропорционална на качеството на звука: колкото е по-висока степента на компресия (по-малък файл, по-ниска скорост на битове), толкова по-лошо е качеството на звука.
При по-високи битови скорости (по-ниска степен на компресия, по-добро звучене), звукът се доближава по качество до този на оригиналния запис на CD. Висококачествено аудио в МР3 формат може да се получи при минимум 128 килобита за секунда (kbps). Размерът на файла ще бъди около десет пъти по-малък от този на CD файл, записан от същия аудио източник, или приблизително 4MB за 3-3,5-минутно парче.
За да се справят със загубата на качество на звука, някои по-нови цифрови аудио плейъри използват технология за възстановяване на детайли от звука, загубени по време на процеса компресия/декомпресия.
Капацитет на съхранение
Когато търсите подходящ MP3 плейър, най-напред трябва да прецените от какво количество памет имате нужда. Плейъри с флаш памет достигат капацитет 6GB, което е достатъчно за съхраняване на приблизително 192 часа музика (около 2 800 песни), като най-често се срещат модели с 512MB или 1GB вътрешна памет. МР3 плейърите с твърд диск могат да имат от 4GB вътрешна памет до 60GB и дори повече. При такъв голям капацитет, музикалната колекция, съхранявана на устройството, е огромна.
Ограничаващият фактор обикновено е цената, но и трезвият разум също е от значение. Като общо правило, купувайте толкова памет, колкото можете да си позволите. Ако държите на доброто качество на звука, все пак ще ви трябва устройство с по-голям капацитет.
Много цифрови аудио плейъри могат да управляват некомпресирани WAV файлове, които предоставят качеството на CD запис. Един плейър с 60GB памет може да запомни музика, записана на около 84 диска, в некомпресиран WAV формат.
Поддържани файлови формати
Името на тази категория цифрови аудио устройства – МР3 плейъри – е малко подвеждащо. Много от тях могат да съхраняват музикални файлове в различни формати, в това число WMA, WAV, ATRAC, OGG и други, освен MP3.
Допълнителни възможности
Цифровите аудио плейъри се предлагат в множество стилове – от малки джаджи, които можете да защипете на очилата или ключодържателя, до сравнително големи устройства, способни да съхраняват десетки гигабайтове музика и друго съдържание. Много плейъри могат да управляват други типове данни, освен музикални файлове, и служат като ултра портативни устройства за съхранение на данни.
Съвременните модели на Apple iPod и конкурентните производители имат малки LCD екрани, на които могат да се гледат цифрови снимки, музикални видео клипове, телевизионни шоута и дори DivX филми. Като опции към MP3 плейърите се предлагат интегрирани FM тунери за слушане на радио станции, микрофони и входни линии, които позволяват запис директно от други аудио източннци. Panasonic дори комбинира MP3 плейър с цифрова записваща камера в някои модели от линията D-Snap.
Ако имате нужда да слушате музика, когато тичате в парка или спортувате във фитнес залата, трябва да разгледате предлаганите спортни модели плейъри. Тези компактни устройства обикновено използват флаш памет, тъй като тя е по-устойчива на сътресения. Спортните МР3 плейъри често предлагат допълнителни функции като хронометри, измерване на скорост и разстояние, а някои са водоустойчиви за защита от дъжд и пот. Малки и леки, тези МР3 плейъри могат да се носят навсякъде и обикновено имат щипки или ленти за ръка, за по-устойчиво закрепване към дрехите или тялото.
Комплектовка
Уверете се, че цифровият аудио плейър идва със софтуера и кабелите (обикновено USB), необходими за връзка с компютър. Софтуерът в повечето случаи има два компонента. Първата част се използва за преобразуване на CD музика в MP3 файлове (или друг аудио формат). Това е съществено за всеки, който разполага с голяма музикална колекция на дискове, но ако сваляте музика предимно от Интернет, не е такова значение. Втората компонента на софтуера обикновено представлява един файлов мениджър, който помага за организиране на музикалните файлове в подредени списъци (плейлисти).
Живот на батериите
Плейърите с флаш памет, където няма движещи се части, са относително икономични консуматори на енергия. Те могат да поддържат живот на батериите от 20 до 50 часа. Устройствата с твърди дискове могат да разчитат на средно 14 часа живот на батериите при слушане на музика. Гледането на видео, както и системите за компенсиране на сътресения (анти-шок) изчерпват батериите по-бързо.
Слабото място на портативните аудио устройства е в слушалките, които обикновено възпроизвеждат звука с влошено качество. Имайте предвид, че може да се наложи да платите допълнително за по-качествени слушалки. И накрая, както с всяка електроника, пробвайте, преди да купувате.

по темата: „Какво е важно при избора на MP3 плейър”

добавете коментар...

  1. Николай

    Ехаа колко много препоръки… то човек разноглед да стане.

    Аз имам една по – кратка: Apple – няма да съжелявате.

Коментар