Nokia купува част от бизнеса на Panasonic

Nokia ще засили позициите си на пазара за базови мобилни станции, купувайки подразделение на Panasonic

Nokia ще засили позициите си на пазара за базови мобилни станции, купувайки подразделение на Panasonic

Panasonic продава на Nokia бизнеса си с мобилни базови станции, предаде Nikkei. Японската компания иска да се концентрира върху по-печеливши дейности като автомобилната електроника.

Очаква се сделката с Nokia да приключи към март 2015 година, като стойността й ще възлезе на няколко милиарда йени.

Panasonic разработва и продава базови станции и друго телекомуникационно оборудване чрез подразделението си Panasonic System Networks (PNS), което за последната финансова година, приключила в края на март 2014 г., отчете приходи в размер на 20 млрд. йени (около $197 млн.). Клиент на PNS е най-големият телеком оператор в Япония – NTT Docomo.

Решението на Panasonic да се освободи от бизнеса с мобилни базови станции е продиктувано от изострената конкуренция на този пазар. Компанията се бори за оцеляване на него не само с местни играчи като NEC и Fujitsu, но и с международни конкуренти като Nokia и Ericsson.Освен това пазарът налага големи инвестиции в оборудване за LTE мрежи, които се развиват в Япония още от 2010 година.

По данни на анализаторската компания MCA, годишните приходи от пазара на базови станции в Япония възлизат на 260 млрд. йени (около $2,6 млрд.), а Nokia държи 26% дял. Финландският производител си сътрудничи с Panasonic от 2007 г. в разработката на LTE устройства за NTT Docomo. Придобивайки бизнеса на своя партньор, Nokia ще увеличи още повече пазарния си дял.

За последната финансова година Panasonic отчете печалба от $1,2 млрд., но в предишните две години компанията работеше на загуба. Връщането на пътя на печалбата стана след мащабно преструктуриране, в рамките на което Panasonic прекрати производството на плазмени телевизори, продаде бизнеса си с медицинска апаратура и оптимизира работата на няколко други подразделения.

Коментари по темата: „Nokia купува част от бизнеса на Panasonic”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    LTE – от 2007г

Коментар