НАСА смята кратерите на Луната подходящи за бази

Многобройните кратери на Луната могат да послужат за бази на астронавтите (снимка: The Verge)

Многобройните кратери на Луната могат да послужат за бази на астронавтите (снимка: The Verge)

Колонизацията на Луната може да се окаже следващата област на надпревара между водещите космически държави. Учени и правителствените организации в САЩ отново кроят планове за усвояване на земния спътник, 45 години след първото кацане на човек на Луната.

Специалисти от НАСА смятат, че многобройните кратери на Луната, заснети от космическия апарат LRO, с диаметър от 5 до 900 метра могат да послужат за бази на астронавтите при техните мисии.

Учените са на мнение, че кратерите са възникнали в резултат на разликата в температурите на повърхността на Луната и в нейната горяща сърцевина. Образувани са естествени вдлъбнатини с тунели и множество пещери.

Подобни ями с дълбочина десетки метри могат да осигурят убежище за астронавтите и да ги пазят от радиация и падане на метеорити, смятат в НАСА. Но най-важното е, че пещерите биха защитили хората от резки температурни промени и лунен прах, пише The Verge.

НАСА ще настоява за нова лунна програма, в рамките на която да бъдат детайлно проучени кратерите, вкл. чрез изпращане на луноходи и специални изследователски сонди на земния спътник.

Коментари по темата: „НАСА смята кратерите на Луната подходящи за бази”

добавете коментар...

  1. kod9

    Само гледайте да не си омешате капите с…..

Коментар