Бахрейн отпечатан на 3D принтер

3D картата на Бахрейн е отпечатана на обикновени листове хартия формат A4 (снимка: 3dprint.com)

3D картата на Бахрейн е отпечатана на обикновени листове хартия формат A4 (снимка: 3dprint.com)

Едно е да се визуализира дадена площ на 2D карта, но съвсем друго е да се покаже обемно разликата във височините на хълмове и сгради. Компанията Micro CADD Services, или накратко MCS, е успяла да пресъздаде реалистично територията на цял Бахрейн с помощта на 3D печат.

Повечето 3D принтери, предлагани на пазара в момента, са от типа FDM (fused deposition modeling) и на тях могат да се отпечатват малки предмети от пластмаса. Други устройства пък използват технология за обемна литография SLA.

Mcro Technologies печата своите 3D обекти изцяло от хартия. 3D принтерът на компанията се нарича Matrix 300 + и може да печата продукти от употребявана и неупотребявана хартия, вкл. цветни.

Макетът на Бахрейн в мащаб 1 към 10 000 има размери 2,2х5,4 м (снимка: 3dprint.com)

Макетът на Бахрейн в мащаб 1 към 10 000 има размери 2,2х5,4 м (снимка: 3dprint.com)

С помощта на това устройство е създаден макет на държавата Бахрейн в мащаб 1 към 10 000. Моделът има размери 2,2х5,4 м и ще замести традиционните 2D карти, когато става въпрос за планиране на събития или други дейности.

Създаването на 3D карта с подобни размери не е лека задача. На практика, макетът е конструиран парче по парче, тъй като няма толкова голям принтер, който да го отпечата наведнъж.

В своя проект MCS е използвала софтуер SliceIt от Mcor Technologies, с който цифровият модел на Бахрейн е разделен на малки парчета, съобщи 3dprint.com. След това отделните плочки са отпечатани и залепени, за да формират цялостния макет на държавата заедно с леко повдигнати ивици от хартия, които показват пътищата.

Всичко това е направено с обикновени листове хартия формат A4, използвана в мастиленоструйните принтери.

Коментари по темата: „Бахрейн отпечатан на 3D принтер”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Това е вид CNC обработка, щом не е направено пиксел по пиксел. Т. е. нямаме истинско 3D принтиране, както и да го погледнем.

Коментар