5G мрежите ще навлязат в Европа от Лондон

В момента Лондон активно развива мрежи от трето поколение и се подготвя за преход към 4G/LTE

В момента Лондон активно развива мрежи от трето поколение и се подготвя за преход към 4G/LTE

Лондон може да стане един от първите градове в света с работеща мрежа от пето поколение (5G). Кметът на града Борис Джонсън обеща в интервю за Дейли Телеграф, че мрежата ще влезе в експлоатация през 2020 г.

Лондон се слави с репутацията на технологична столица на Европа. Затова не е изненадващо, че именно там ще стартира една от първите 5G мрежи в света. По нея вече работят специалисти от университета в Съри, а правителството ще инвестира в проекта около 5 милиона британски лири.

В изграждате на 5G мрежата ще участват големи ИТ компании от целия свят. Вече са сключени договори с фирми от Южна Корея, Китай и Япония – сред тях личат имената на Samsung, Huawei и Fujitsu. Всички те проявяват интерес към 5G, а Samsung дори проведе няколко експеримента за предаване на данни по новата технология.

2020-та година е избрана неслучайно за пускане на 5G мрежата в Лондон. Британците са съгласували проекта със своите партньори от Южна Корея, които по-рано също обявиха, че ще стартират мрежи от ново поколение именно в края на десетилетието.

В момента Лондон активно развива мрежи от трето поколение и се подготвя за преход към 4G/LTE. Мрежите от четвърто поколение ще обезпечат значително по-високи скорости от 3G и GPRS, а следващата стъпка ще бъде 5G мрежата, спецификациите на която все още на са утвърдени.

4G мрежите, отговарящи на изискванията на IMT-Advanced, поддържат предаване на данни със 100 мегабита в секунда (Mbps), ако потребителят се движи със скорост от 10 до 120 км/ч. Ако скоростта на движение е по-ниска, то предаването на данни нараства до 1 гигабит в секунда (Gbps).

Коментар