Брюксел приканва да научим програмирането

В близко бъдеще за много работни места ще са необходими основни умения по програмиране

В близко бъдеще за много работни места ще са необходими основни умения по програмиране

В очакване на Европейската седмица на програмирането (Code Week), която ще се проведе от 11 до 17 октомври тази година, ЕК обърна внимание на няколко начина, по които всеки може да се научи да програмира още през лятото.

От 11 до 15 август в Кеерику, Естония ще се обучават деца на възраст от 9 до 14 години по езици Scratch и Kodu, както и да програмират роботи. На лагер в Будапеща по същото време ще се проведе курс по роботика по модела „обучение на обучаващите”, а в Будайорш вече текат седмични летни курсове по програмиране за деца на възраст от 8 до 15 години.

Изборът за експресно обучение по програмиране в страните от ЕС е доста голям. През август в Лил се организират два кръжока по езика Scratch за деца от 8 до 12 години. Дюселдорф също ще бъде домакин на обучение за деца на възраст от 4 до 9 години, които ще придобият основни умения по програмиране заедно с родителите си.

Предвидени са също онлайн обучения по програмиране – интерактивно и безплатно – чрез инициативи като Codecademy, Code School, Code.org и др.

В близко бъдеще за много работни места ще са необходими основни умения по програмиране. Над 90% от професиите днес изискват известни компютърни умения, отбелязва Европейската комисия.

Броят на завършилите компютърни науки обаче не се увеличава със същите темпове като търсенето на съответните умения. В резултат от това много свободни работни места в сферата на ИКТ остават незаети въпреки високото равнище на безработица в Европа.

Ако не бъде намерено решение на този проблем на европейско и национално равнище, можем да бъдем изправени пред недостиг от 900 000 компютърни специалисти до 2020 г., алармират от Брюксел.

Делът на жените, избиращи кариера в областта на технологиите, също е тревожно нисък. Програмирането е начин за привличане на момичета към подобна кариера, смятат инициаторите на Европейската седмица на програмирането.

Коментари по темата: „Брюксел приканва да научим програмирането”

добавете коментар...

  1. Горо

    Аз мога да пиша софтуер. Хайде, дайте ми работа за 3000лв месечно.

  2. Драгомир

    Не съм трол, а целево троля в точно тази тема. Но вече не ми се отдава, защото всички други отговарящи тролове изчезнаха…

  3. Тодор

    Май си е просто, един трол…

  4. Драгомир

    Много добре ми се получава. Като настъпиш програмистите по егото им – веднага почват да лаят.

  5. fofu

    Тоя живее в някакъв измислен свят. “самите тези учени и инженери са писали тези компилатори преди повече от 20-на години”, …”ще си пишат и операционната система дори”.

    Как ли бях забавил, че има поне 20-тина ОС писани от учени и инженери.

    Другият вариант е да е някаква проба на съвременна програма да се види може ли да ни заблуди, че е човек. Т.е. води някакъв разговор на базата на няколко хиляди технически термина и подобни примерни разговори.

  6. Бай Иван

    Драгомире, трол ли си или си просто тъп, но нито една дума дето си написал няма общо с истината.

  7. Драгомир

    Нищо не бъркам по отношение на програмистите! За разлика от вас аз съм вътре в бранша и ги знам тези неща.
    За програмистите за които споменавате – те много рядко са завършили информатика, а са завършили математика, физика или инженерни дисциплини. Тези които пишат програмите в Церн, то това са си учени. Нали сте наясно, че едно малко бъгче може да провали цялата изчислителна задача. А “програмистите” са научени да правят бъгове и нещата да ги пробват на око, дали тръгва или не. Ама за толкова сложна система така с пробване не става…
    И ако решите да ме опонирате като кажете – то и учени и инженери ползват Windows, значи има нужда от програмисти. Тогава ще ви отговоря така. Не можеш да работиш на мръсно работно място и затова към офиси и лаборатории си има назначени чистачки. Ако ги уволниш (чистачките), това не значи че всичко ще се провали – учени и инженери ще си хванат метлите. Същото е и със софтуера. Ако програмистите изчезнат поради някаква причина, тогава учени и инженери ще си хванат компилаторите и сами ще си пишат и операционната система дори. То самите тези учени и инженери са писали тези компилатори преди повече от 20-на години.

  8. fofu

    Е, Драгомире ти пък съвсем им отряза правата на тия програмисти. Май вярно бъркаш програмистите с тия дето могат да разцъкват из Фейса и дори да качват сниимки (или дори да свалят). Сериозното програмиране със ли без бази данни в зависимост от случая, носи невиждани до сега бенефити на световната наука. Възможноста да се търси в огромни масиви от данни, да се изчислява, преизчислява, симулира и т.н. пести на съвременните учени милиони и миларди в парични единици, както и човекочасове работа. Да не ти казвам, че Хигс бозона дето сега търсят в Церн въобще няма да бъде открит директно. Той ще бъде изчислен като следствие на милиони процеси и величини в акселератора и след това след това още сигурно трилиони изчисления от огромни масиви от компютри.

  9. :)

    Хаха, докъде го докарахме. Да говорим за истински програмисти … Тъжно, но факт.

    Нормално е Драгомир да бърка масата уебсайт-творци с реално, смислено програмиране. Но, така е във всяка инженерна професия – повечето инженери се занимават с глупости.

  10. Иван

    Драгомире, не си прав истинските програмисти са също вид инженери има софтуерно инженерство. Така че също толкова важни колкото и електронните инженери, математици, физици, медици и учени.

    Ненужни са безделниците с хуманитарни специалности.

    Много хора бъркат понятията. Понеже има много компютри и Интернет почват да наричат ИТ спецове и програмисти хора които просто могат само да работят с компютър и да цъкат уеб сайтове и да редактират картинки / дизайн.

    Истинските програмисти са като инженерите от много области на познание трябва да имат – нямат нищо общо с набедените спецове които само се занимават с дизайн на уеб сайтове и други повърхностни неща.

    Цивилизацията затъва заради всички хуманитарни специалности – икономика, социология, политология, лихварство, банкерство и друга нагла сган.

    Цивилизацията ще оцелее само ако властта премине към технократи – хардуерни и софтуерни инженери и учени.

    Също да се забрани дейността на всички банки да произвеждат пари от нищото без никакво реално покритие.

    Цялото зло идва от банките и бизнеса правещ пари от самите пари без нищо да произвежда без значение дали е легално или не.

  11. Драгомир

    С и без програмисти цивилизацията няма да затъне, но без учени и инженери – нещата отиват много на зле… Ама кой ги разбира тези неща!

Коментар