Tesla и Panasonic ще строят гигафабрика за батерии

Проектът предвижда изграждане в близост до „гигафабриката” и на масив от соларни и ветроенергийни системи

Проектът предвижда изграждане в близост до „гигафабриката” и на масив от соларни и ветроенергийни системи

Tesla се споразумя с Panasonic за строежа на „гигафабрика” за литиво-йонни батерии. Предприятието в западната част на САЩ ще бъде най-големият по рода си завод в света, съобщи GreenTech.bg.

Проектът ще помогне на Tesla да реализира плановете си за значително увеличение на производството на електрически автомобили. Panasonic пък е нейният основен доставчик на литиево-йонни клетки.

По-рано Panasonic изрази скептицизъм по отношение на амбициозните планове на Tesla, но изглежда японският гигант е преосмислил позицията си по отношение на „гигафабриката”.

Компанията ще инвестира 20-30 милиарда йени (194-291 млн. долара) и ще осигури машините, необходими за производството на клетките. Това означава, че Panasonic може в крайна сметка да поеме една пета от общата инвестиция в размер на 5 милиарда долара.

Освен че доставя литиево-йонни клетки за Tesla, Panasonic притежава и малък дял от производителя на електрически автомобили. Съгласно условията на договор между двете компании от октомври 2013 г., Panasonic ще достави на Tesla два милиарда клетки в периода между 2014 г. и 2017 г., които следва да бъдат използвани за седана Model S и кросоувъра Model X.

Очаква се „гигафабриката” да започне работа края на този тригодишен период. Графика, публикувана от Tesla, разкри, че проектът предвижда изграждане в близост до „гигафабриката” на масив от соларни и ветроенергийни системи.

Коментар